The Return of Zita the Spacegirl

The Return of Zita the Spacegirl - cover

Jag gissar att Ben Hatke blev glad när han insåg att han kunde använde ett så urbota klichéartat namn inom sf-genren  som The return of XXX på den tredje och avslutande delen i serien om Zita och det ändå var fyllt av mening: Här handlar det nämligen om huruvida Zita äntligen ska kunna återvända hem efter sina äventyr i rymden.

Efter att ha stulit ett rymdskepp har Zita blivit arresterad och kastad i fängelsehålorna på planeten Dungeon World. Hon tycker själv att hon kanske förtjänar det eftersom hon faktiskt är skyldig till anklagelsen, men när det sen visar sig att planetens härskare har planer som inte alls passar sig för någon som utger sig för att upprätthålla ordning och rättvisa vaknar hennes hjälteinstinkter till liv igen.

Hittills har Zitas rykte som hjälte mest berott på slumpen och på att hon känt sig tvungen att göra det hon gjort av privata skäl. Visst har hon tyckt det varit roligt att alla sett upp till henne, men hon har aldrig egentligen aktivt valt att bli den som alla tror hon är. Här gör hon fortfarande bara det som hon ser som det rätta att göra, men hon är mer medveten om att det kan ha sitt pris, att det hon väljer att göra är ett fritt val hon har. Hon har kort sagt blivit lite mer vuxen, vilket inte är så konstigt med tanke på allt hon varit med om, men hon har fortfarande kvar sin starka känsla av att man inte bara kan tänka på sig själv och hon vägrar gå med på att man någonsin kan kompromissa med sina ideal.

The Return of Zita the Spacegirl - Trial

Låter kanske lite tungt, men den här boken är samma fartfyllda och välmatade läsning som de tidigare. Kanske nästan lite väl välmatad när alla varelser hon hittills träffas sammanstrålar på fängelseplaneten för att hjälpa/stjälpa henne; en sådan här berättelse som samlar ihop allt och alla jag läst om tidigare känns allra mest naturligt som en avslutning på en rejält lång seriesvit istället för Zitas tre böcker. Det känns lite som en fanservice där jag för träffa alla gamla vänner igen, fast eftersom det är så nyligen som jag läste om dem första gången har jag inte hunnit sakna dem ännu, ungefär.

Fast The Return of Zita the Spacegirl är en bra avslutning på böckerna, det tycker jag allt. Det här är en serie som är helt perfekt att läsa tillsammans/av barn i alla åldrar (och av vuxna med, för den delen). Allt knyts ihop i en prydlig förpackning, och det finns till och med ett avslutande löfte om fler serier med Zita. Och som det beskrivs i Hatkes efterord var planen hela tiden att den här trilogin bara skulle lägga grunden för fler serier med Zita. Det tycker jag låter som en alldeles ypperlig plan eftersom Zita är en så bra karaktär och Hatke en så bra serietecknare (hans manus är bra men hans teckningar är fantastiska). Vi får väl se om det dröjer två år till innan det är dags för The New Return of Zita the Spacegirl, eller vad titeln kan tänkas bli :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>