Dragons Beware!

Dragon Beware - cover

Finns det några monster som behöver besegras? I så fall behöver ni inte vara oroliga för Claudette, hennes bror Gaston, och hennes bästa vän Marie är återigen redo att ta upp kampen! Förra gången var det berättelsen om den babyfot-ätande jätten som fick dem att ge sig av på äventyr, och den här gången tänker de försöka ta tillbaka Augustines (Claudette och Gastons pappa) svärd från den drake som ätit upp det; svärdet behövs för att stoppa den onda trollkarlen Gormbachs armé.

Rafael Rosado (teckningar) och Jorge Aguirre (manus) fortsätter att underhålla med den här charmiga serien från First Second (det blir nästan tjatigt att säga men FS är suveräna vad gäller serier för barn, och för den delen ibland för vuxna med) där den stora behållningen är Claudette och hennes två vänner: Claudette, alltid redo att kämpa mot vad det vara må med sitt träsvärd och sin obändiga optimism; Gaston, en utmärkt kock men med stora komplex gentemot sin storasyster och pappas mod och krigiskhet; Marie, den på ytan mest konventionella med sina drömmar om att bli en prinsessa men när det gäller pragmatiska sinnelag. Tillsammans är de en väldigt underhållande trio som sätter myror i huvudet på omgivningen som inte förstår sig på dem.

Dragons Beware - tjat

Men underhållningsvärdet till trots har jag inte bara rosor till Rosado & Aguirre. Precis som i förra boken känns det fortfarande som om de inte riktigt behärskar seriemediet: Manuset har en egendomlig ryckighet i sig, och ibland känns det som om scener som borde vara flera rutor trycks ihop i en och vice versa. Jag vet förstås inte om det är manuset som specificerat hur sidorna ska delas in, men oavsett om det är Rosado eller Aguirre skulle den här delen behöva stramas upp.

Också det som skildras i bild kan ibland bli rätt konstigt, där det kan vara svårt att förstå hur saker och ting rör sig mellan rutorna vilket leder till att jag ibland blir en smula förvirrad. Enstaka rutor är tydliga och läsbara men sammansättningen är inte alltid vad den borde vara. Jag undrar nästan om manuset helt enkelt varit en ren textberättelse, utan tanke på serieformatet, och att manuset sedan illustrerats av någon som är mer animatör än serietecknare, dvs någon som inte har en utvecklad känsla för vad som fungerar i en serie (det är definitivt inte samma sak som det som fungerar i en animerad film).

Dessutom är handlingen lite tråkigare än i den förra boken; i den här är det betydligt mer allvarlig action än i den förra, och eftersom jag tycker det är persongalleriet och dess samspel som är det bästa i serien snarare än de mer yttre allvarliga händelserna tycker jag serien förlorar en smula på det. Plus att det ibland stressas på alltför mycket i de allvarligare delarna på ett sätt som gör att viktiga saker händer utan att det egentligen framgår varför.

Men missuppfatta mig inte: Det må vara en uppföljare som inte riktigt når upp till sin föregångare, en föregångare som dessutom inte var felfri den heller, men jag hade ändå mycket trevligt när jag läste den här, och det är det som är det viktigaste, trots allt :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>