Constantine – The Hellblazer

Constantine - The Hellblazer 1 - cover

Jahapp, en till överraskning i serievärlden; häromsistens var det tredje försöket med en Ms. Marvel-tidning från Marvel, idag är det tredje försöket med en tidning om allas favorit-cyniska (?) gatumagiker John Constantine från DC, passande nog kallad Constantine – The Hellblazer efter de tidigare titlarna Hellblazer & Constantine.

Jag har skrivit om de tidigare tidningarna förut, men TL;DR-versionen är att den ursprungliga tidningen var intressant och eftersom den utgavs på DC/Vertigo fick den innehålla ungefär vadsomhelst, medan den senare versionen var ett rätt kortlivat försök att göra en deprimerande kastrerad version av tidningen som utspelade sig i det vanliga DC-universumet. Jag kan inte säga att jag hade några större förhoppningar när jag i våras såg att man skulle göra en nystart igen eftersom tidningen fortfarande skulle ges ut av DC snarare än DC/Vertigo.

Men ibland blir det inte som man (dvs jag) tänkt sig, för de tre första numren av tidningen ger mersmak: Det är den gamle gode John Constantine igen istället för den triste standard-magikern som sågs till i Constantine-tidningen. Alltså, inte ”god” i bemärkelsen anti-ond, utan i bemärkelsen att han återigen känns som samma person som i Hellblazer: Alltför övertygad om sin egen förträfflighet, en smula men inte överdrivet cynisk, relativt ung, med en farlig glimt i ögat.

Constantine - The Hellblazer - page 1

Första sidan i första numret sätter tonen

Det är en version av Constantine som närmast påminner om Alan Moores ursprungliga version, eller för den delen i de episoder av Hellblazer som inte fokuserade på att visa upp honom i alltmer deprimerande och nedgångna versioner (ett drag i tidningen som jag tyckte det fanns alltför mycket av, tyvärr). Han har sina spöken och misslyckanden som ständigt gör sig påminda, men här är det ändå en Constantine som tar sig igenom livet huvudsakligen leende, en som verkligen uppskattar all variation som livet innehåller, även om det innebär en hel del fasansfulla saker också.

Kort sagt är det kul att läsa om honom igen, och hittills är det också trickstern Constantine vi ser, han som inte klarar av saker genom att kasta ur sig trollformler som besegrar och besvärjer monster ungefär på samma sätt som Gröna Lyktan använder sin ring; den Constantine verkar det vara slut med, i och med att tidningen Constantine lades ned.

Att alla svordomar på grund av DC-märket på framsidan är utbytta mot saker typ ”☠☠☠☠ this!” gör ingenting för min del; jag vet vad som står där, och är bara glad att Constantine är tillbaka i en version jag tycker är kul att läsa.

  • Favorit-inslag i tidningen hittills: Constantines muntra flörtande med bartendern Oliver i första numret; att Oliver skymtar till i det andra också gör att jag hoppas på att vi får se mer av honom tillsammans med Constantine.
  • Oroväckande inslag: Det tredje numret har en annan tecknare; Riley Rossmo från de första två, vars stil jag verkligen uppskattade eftersom han fångade känslan hos Constantine så bra, är utbytt, och teckningarna ser genast mindre roliga ut (utan att vara direkt dåliga). Men jag ser att han ska komma tillbaka senare så det hoppas jag stämmer.

Constantine - The Hellblazer - flirting

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>