Cosmos Comics: Benny Björn & Regnballongen

Woohoo!

Nystartade förlaget Cosmos Comics har precis kommit ut med sina två första seriealbum, och de är båda värda att läsa (mer här nedanför), men Woohoo-et kommer sig av att förlaget specialiserar sig på serier för barn, närmare bestämt barn i åldrarna 6-12 år. Jag har tjatat om det förut (och kommer säkert tjata om det igen) men jag vill att det ska finnas gott om serier av alla de slag för yngre läsare; serier med vuxen målgrupp mår ärligt talat rätt OK i Sverige men utan nya läsare ser framtiden mörk ut. Så en stor eloge till Lina Kåberg Stene & Lisa Wibom (som även står bakom förlaget Wibom Books) för det här initiativet. Och för den delen, samma eloge till de andra förlag som också målmedvetet satsar på unga läsare med sin serieutgivning för de finns numera en hel del :-)

Till serierna, och sen en liten sammanfattning:

Regnballongen av Ricardo Liniers

Den här finstämda lilla berättelsen om systrarna Clemmie och Matilda är egentligen helt odramatisk: De vaknar, äter frukost, klär på sig, går ut i regnet och leker, och på kvällen pratar de om dagen innan de somnar. Men som alla som läst bilderböcker för små barn vet så behövs det inte mer, om boken berättar handlingen på rätt sätt.

Och det gör Liniers, på klassiskt barnbokssätt, med tydliga teckningar där det finns saker att peka på och tala om (ballonger, paraplyer, mm), spänningsförhöjande upprepningar (som lillasystern som hämtar fel saker), och typisk syskon-interaktion med en lillasyster som härmar sin storasyster så gott hon kan.

Regnballongen - Blött

Regnballongen fungerar finfint att läsa högt och det skulle jag tro är meningen också; det här är en saga som man kan läsa tillsammans, vuxen och barn. Det är nästan så att den är lite för lik en bilderbok i upplägget så att när jag läste den högt så kändes serieformatet ovidkommande, det kändes bäst att läsa den mer som en bok. Men inget fel i det, såklart!

Benny Björn på rätt spår! av Philippe Coudray

Huvudpersonen Benny Björn råkar boken igenom ut för problem som måste lösas eller situationer som måste klaras av. På grund av sin klurighet eller med hjälp av lite tur går det (nästan) alltid bra, och sista rutan avslöjar hur han klarade av det. Två exempel:

Benny Björn - Varmt och kallt

Benny Björn - Stegen

Den här boken är väldigt annorlunda jämfört med Regnballongen: Den består av korta historier à en sida, teckningarna är betydligt mer renskalade, men framförallt är humorn alltid ganska cerebral. Det sistnämnda kan nog göra att om man tycker den är rolig eller inte beror på om man förstår vari det kluriga låg, om man har tillräckligt bra förståelse för det ibland underförstått roliga eller hur fysiska ting i världen fungerar på riktigt. Min gissning är att en del kommer älska den, en del kommer inte förstå sig på den alls.

Dessutom finns det en annan sak som skiljer den från Regnballongen: Den är svår att läsa högt eftersom det inte handlar om en lång berättelse där du som högläsare kan bre ut dig lite grann när det behövs (dvs om lyssnaren har lite svårt att hänga med eller förstå), och förstås också eftersom humor av det här slaget är svår att förklara. Det här är ingen kritik mot boken, bara lite konsumentupplysning efter vad jag upptäckte; tvärtom tror jag att den verkligen kan uppmuntra till att läsa själv, till att knåpa med sidorna om det behövs för att förstå dem och knorren i slutrutan.

Sammanfattningsvis är det här en bra början för Cosmos Comics: Två böcker som visar en stor bredd, den högläsningsvänliga längre historien Regnballongen som man kan läsa för den som aldrig sett en serie förut, och Benny Björn som istället lämpar sig förträffligt för den som nog läst några serier förut och som nu vill prova på själv, utan hjälp.

 

PS. Att båda böckerna längst bak har lite råd för hur man läser serier med barn och tips för lärare och pedagoger tror jag också är bra; om man inte gjort det förut så är det inte så lätt att läsa serier högt för barn. Jag läste mängder för mina småsystrar när de var små (en födelsedagspresent var en godnatt-serie av Carl Barks varje kväll; hans serier från sent 40-tal är perfekta för högläsning kan jag tipsa om) och det var en smula knöligt innan jag förstod hur jag skulle göra. Och kanske inte så överraskande finns det gott om fantastiskt bra serier för yngre läsare som är snudd på omöjliga att läsa högt, bara beroende på hur deras tajming, sidlayout med mera är gjord. DS.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>