En duo som hette Trio!

Det är inte bara namnet Serie-Nytt som dykt upp flera gånger i den svenska serietidningshistorien. Faktum är att en så pass udda titel som ”Trio” förekommit på två olika tidningar, låt vara från samma förlag!
Först dök namnet upp 1960 på en västerntidning från Centerförlaget i litet, liggande format (det som i seriekatalogerna brukar kallas ”checkhäftesformat”). Den versionen av Trio innehöll under första året serien ”Den lille rangern”. Detta var en sorts Kapten Miki-variant med en tonårspojke som hjälte. Men kanske förtogs actionintrycket en smula av att översättaren gav hjälten namnet Sven!

Sven efterträddes våren 1961 av Bronco. Då modifierades tidningens titel till ”Trio-serier” samtidigt som Broncos logga fick pryda omslaget. Tidningens karriär ändade i början på 1963. Då hade Tex Willer varit huvudserie i något halvår.

Men Trio-namnet kom snart till heders igen. Centerförlaget lanserade redan samma år (1963) Trio-serien, som hade format 13 * 17 cm (samma som förlagets krigsserietidningar) och innehöll hårdkokta deckarserier. Omslagen var uppenbart inspirerade av den tidens kioskdeckare och gav en nervpirrande touche (som dock inte alls motsvarades av tidningens innehåll om man ska vara ärlig)!
Så lång levnad fick inte heller Trio-serien. Tidningen somnade in 1964 efter sammanlagt 8 utgivna nummer.   

4 reaktion på “En duo som hette Trio!

  1. Vet någon vad ”Sven” hette i original? Ser lätt italienskt ut.

  2. Pingback: 2 x Buffalo Bill! « Serienytt.se

  3. Pingback: Checkhäfteschock! • Serienytt.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>