Svenskt Seriearkiv sparar allt

Bland arkivhyllorna i Arkivcentrum Syd.
Ute på ett blåsigt industriområde, ganska nära Lunds flygplats, ligger Arkivcentrum Syd. Här huserar sedan 2005 Svenskt Seriearkiv. Arkivet, som drivs av Seriefrämjandet, har två huvudsyften.

Det ena är att samla och bevara information om och kring serier i Sverige. Inte bara serierna som sådana, utan de människor som fört fram dem. Såväl serieskapare som förlagsmänniskor.

Det andra syftet är att dokumentera serievetande. Arkivet genomför intervjuer med såväl serieskapare, förlagspersonal och rena serievetare.
En grundläggande princip för ett forskningsarkiv är att det är omöjligt att veta vad som kan vara av intresse för framtiden. Alltså sparar man allt.

Här finns naturligtvis serietidningar. Som i den genomsnittliga seriesamlingen är det ganska glest med tidningar från det tidiga sextiotalet. Men sjuttiotal och senare finns mycket, även femtiotal av Kalle Anka & c:o och Fantomen. Tidningarna ligger i arkivboxar som är specialbeställda för serietidningsformatet. Det hade naturligtvis gått att förvara dem i A4-boxar, men det som kostar pengar i ett arkiv är volym. Det lönar sig med andra ord att inte låta samlingarna ta mer plats än nödvändigt.

Vad har vi mer? Publikationer om serier, svenska veckotidningar och klipp ur dagstidningar. Serietidningslöpsedlar och annonser. Här finns korrespondens från och till serieskapare och förlagsfolk, vykort, affischer , plastpåsar. Och här finns serieoriginal! På bilderna ser ni lite grand.

Skisser till ett Lilla Fridolf-album av Gösta Gummesson, som aldrig kom att användas.

Skisser till ett Lilla Fridolf-album av Gösta Gummesson, som aldrig kom att användas.

Seriearkivet har också som målsättning att forska och ge ut resultat av forskningen, dels i en bokserie, dels i Seriefrämjandets tidskrift Bild och Bubbla. Än så länge har en bok utkommit, och två till är under arbete. Det har dock visat sig att bakomarbetet, framför allt faktakontroll, tar väldigt mycket tid.

Är det då enbart arkivets egen personal som får forska? Oh nej. Sysslar du med serieforskning står arkivet gärna till tjänst. Antingen du vill läsa in dig på ett visst område eller kanske behöver hjälp med material för att anordna en utställning kan arkivet hjälpa till. På sikt kommer arkivkatalogen att bli tillgänglig via Internet, så att du själv kan söka reda på om arkivet har vad du behöver. Fram tills dess kontaktar du arkivet så hjälper de dig.

Kapten Grogg av Victor Bergdahl.

Victor Bergdahls Kapten Grogg. Bergdahl ritade serien så här, ruta för ruta, i stället för det vanligare sättet att rita hela serien på ett större ark papper.

Som så många serieprojekt i Sverige har Svenskt Seriarkiv lite problem med att få tillgänglig tid att räcka till för allt som skulle gå att göra. Men du som serieintresserad kan kanske hjälpa till.

Det finns många sätt att stödja Svenskt Seriearkiv. En sak man kanske inte gärna vill tänka på som seriesamlare är vad som händer med samlingen när man dör. Om ingen i din släkt eller vänkrets är intresserad av serier finns tyvärr möjligheten att din samling skingras, eller i värsta fall går i grovsoporna.

Då kan det vara idé att skriva in en not i testamentet att seriesamlingen skall testamenteras till Seriearkivet. Arkivets samlingar är framtidssäkrade. Även om såväl Svenskt Seriearkiv som Seriefrämjandet upphör finns en garanterad plan som innebär att arkivet kommar att övertas av annan arkivinstitution.

Alfred E. Neuman som den 22:e (?) Fantomen, målad av signaturen Bowen (Bengt Olof Wennerberg).

Alfred E. Neuman som den 22:e (?) Fantomen, målad av signaturen Bowen (Bengt Olof Wennerberg).

Har du själv forskat om eller kring serier? Har du gjort ett index, skrivit något i lokaltidningen eller på din blogg, eller har du lagt planerna på att bli serietecknare på hyllan, men kan inte förmå dig att slänga dina gamla teckningar? Meddela Svenskt Seriarkiv, så är du säker på att din möda inte har varit förgäves.

Vill du besöka Svenskt Seriearkiv, kontakta arkivet och boka in en tid. Du kontaktar Svenskt Seriearkiv på något av följande sätt:

Kontaktuppgifter

Adress:
Arkivcentrum Syd
Svenskt Seriearkiv
Porfyrvägen 20
224 78 LUND

Telefon:
040-661 40 70 (Seriefrämjandet)

e-mail:
thomas.storn@serieframjandet.se

Du kan läsa mer om arkivet på Seriefrämjandets webbsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>