Tidsspegeln (1)

Serier är mycket tidstypiska och i några inlägg kommer jag att visa fram företeelser som var mycket populära då de här serierna tecknades, men som idag blivit en smula ”mossiga”! Det blir ju samtidigt en liten tankeövning – vad är det som är tidstypiskt i dagens serier? Vad kommer vi att tycka är helt ”ute” om så där 20 år?
Vi börjar lite lätt med en Röda Pilen-serie från Stålmannen nr 10 1963. Röda Pilens unge medhjälpare Speedy har här antagit sin civila identitet Roy Harper:

Ordet ”hobby” kommer enligt Staffan Bengtsson och Göran Willis bok K-märkta ord från engelskans hobby-horse (=käpphäst) och slog igenom i Sverige under 1940-talet. Ordet lever ju fortfarande kvar, om än alltmer töntstämplat, men idag är det nog få ungdomar som besöker en ”hobbyklubb”.
En sådan klubb kunde bl.a. ägna sig åt frimärkssamlande, en större hobby då krönikören växte upp på 60-talet. Att, som Roy Harper, besöka en frimärksbutik var då långt ifrån något ovanligt. Däremot får väl språkbruket anses som överdrivet högtidligt. Jag minns inte att man behövde ”förnya sin kollektion”, utan det är nog översättaren som varit alltför nitisk!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>