Tidsspegeln (3)

Pga semestern får det bli ett dubbelavsnitt av Tidsspegeln denna gång! Vi börjar med Dennis nr 25 1961 och ordet ”bjudning” (= tillställning, fest), ett uttryck som för bara några år sedan nog kunde avfärdas som helt borta ur språket men som på sistonde kommit igen i modifierad betydelse. Att ge någon en ”bjudning” är numera likställigt med att ge ett erbjudande, en ”passning”! Dock lär det knappast vara något sådant erbjudande som ägde rum i Dennis hem på 60-talet!

Låt oss sedan anknyta till ett tidigare inlägg om tidningen Modde. Denna togs efter några nummer över av Williams Förlag och begåvades då med titeln ”Träff med en festlig polare”. Just uttrycket ”polare” (=kompis) var typiskt för 70-talet. Folkets Ordbok listar detta som ett slanguttryck som håller på att gå ur tiden vilket nog kan äga mycken riktighet. Även Modde förpassades snart till historien. Tidningen ”Träff med..” höll bara i 4 nummer 1971.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>