Pilot – tidning med högtflygande planer!

Ett besök på Flygvapenmuseum i Linköping erinrar om de flygserier jag läste under min uppväxt.  Krigsserier har jag alltid varit skeptisk till men flygserier tilltalade mig mera. Kanske för att flygserierna innehöll mer teknik och mindre våld än de renodlade krigsserierna.
Pilot-22 lanserades av Centerförlaget 1965. Den hade samma lilla format som krigs-serietidningarna (s.k. biblioteksformat, uppkallat efter nestorn i genren – Seriebiblioteket) och var naturligtvis en ren dussinprodukt även om den innehöll flygserier. Eller snarare en flygserie, den engelska Battler Britton. Serien var detaljrikt tecknad även om de svenska redigerarna ibland förstörde detta genom oproportionerligt stora textplattor och illa tecknade pratbubblor.
Innehållsmässigt var det dock knappast någon större skillnad mellan Battler Britton-serien och hans mer ”markbundna kollegor” som Bazooka och Kommandoserien (för att nu nämna några titlar ur högen). Det gällde att panga på och skjuta ner så många fiender som möjligt.

Självaste Hitler irriteras av Battler Brittons framfart

1970 hände något. Centerförlaget hade tagits över av Bonnierägda Semic, som dock tycktes något osäkra på hur de skulle hantera den influgna ”gökungen”! Till att börja med behöll man namnet Centerförlaget men gav tidningarna en layout som mer påminde om övriga Semic-tidningar. Således växte Pilot-22 till vanligt serietidningsformat. Såsmåningom ändrades också titeln till ”Pilot-22 med Attack” efter sammanslagning med en kollega i genren.

1971 hade Semic framgångsrikt gjort om tidningen ”X9” till ”Agent X9” med utökat sidantal och breddat serieutbud. Året efter gjorde man en liknande ansats med Pilot-22 som nu döptes om till enbart Pilot samtidigt som sidantalet växte från 36 till 52.
Nu fick Battler Britton sällskap med den belgiska flygserien Dan Cooper. Där fanns också flygaresset Biggles i tecknad version samt Torsten Bjarres 113 Bom. Ett par år senare blev det självaste Snobben som kom att stå för den komiska ådran samtidigt som han fick agera mascot för tidningen!
Alltsammans ackompanjerades av samlarbilder och artikelserier på temat flyg. Man införde också läsarsidor dit nyfikna kunde ställa sina frågor om t.ex. modellflygplan.

Då de europeiska serierna avvek i format fick man ett "ledigt" utrymme högst upp på sidan, som utnyttjades till presentation av välkända flygplanstyper. Här J32 Lansen

Dan Cooper

Mitt i alltihopa började också Battler Britton-serien visa upp en mänskligare sida! Temat kom oftare att handla om relationer (inom flygtruppen) och flyghjältarna drabbades t.o.m. ibland av samvetskval!

Pilot blev en lyckad transformering av den gamla krigstidningen och utgivningen pågick till 1984. Då hade man under de sista åren breddat innehållet ytterligare bl.a. med hjälp av de belgiska motorserierna Michel Vaillant och Alain Chevallier.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>