Bovil – en svensk Hal Foster!

Bläddrar man i äldre nummer av tidningen Vecko-Revyn så fascineras man av serien ”Tusen och en natt” av signaturen Bovil.
Bakom pseudonymen dolde sig Bo Vilson (1910-1949), en mycket mångsidig tecknare. 1990 gjorde seriemuseet i Halland en minnesutställning om Bovil. Året därpå flyttades utställningen till Stockholm och i förlängningen blev det också en bok, ”Boken om Bovil – en serietecknande konstnär”, sammanställd av sonen Björn Vilson.

 

Precis som de flesta andra svenska serietecknare är Bovil i det närmaste helt okänd och boken är, även om det nu är ett bra tag sedan den utgavs, därför mycket välkommen läsning för alla som är intresserade av svensk seriehistoria.

"Flygkamrater" - Bovils första serie

”Boken om Bovil” inleds av seriehistorikern Olle Dahllöf som sammanställt ett index över Bo Vilsons serieproduktion. Därefter får man följa konstnärens utveckling från de första trevande stegen som annonstecknare, tidningsillustratör och julkortsmålare(!) till bokillustratör, serietecknare och konstnär.
Bovils serieproduktion inleddes med ”Flygkamrater” i tidningen Folket i Bild 1941, därefter blev det i hög utsträckning serier med historiska motiv; ”Fältskärns berättelser” i Levande Livet och ”Göingehövdingen” i Allt för Alla – och så den stora framgången ”Tusen och en natt” i Vecko-Revyn 1944-49.
De flesta avsnitten från ”Tusen och en natt” kom också att publiceras som julalbum, men redaktionen har lyckats hitta ett avsnitt som inte repriserats, nämligen ”Aladdin och den underbara lampan” som återges i sin helhet i boken. Tyvärr publiceras serien i svart/vitt vilket gör att teckningarna förlorar lite av sin mustighet. Dock ser man tydligt mästarhanden – Bovil stod inte långt efter tecknare som Hal Foster (”Prins Valiant”) och Burne Hogarth (”Tarzan”).

Ur "Aladdin och den underbara lampan"

Bovil gjorde även några experimentserier av vilka ”Ask och Embla” (1947) återges i boken.
1949 avled Bovil. Hans sista serie blev ”Sinuhe Egyptiern” som publicerades i Året Runt.

”Boken om Bovil” ger ett initierat porträtt av en svensk tecknarvirtuos – köp den! Boken ingår i Seriefrämjandets serie ”Magister Lämpels Bibliotek”. Du kan också se exempel ur boken på www.bovil.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>