Hur samlar man serier?

Oftast leder ett serieintresse till att du börjar samla serier på något sätt, vad och hur varierar från person till person. Men när du har samlat ett tag kommer du förmodligen fram till att du vill inrikta ditt samlande åt ett visst håll. Låt oss titta på några huvudtyper av seriesamlingar:

Titel – du samlar på alla eller vissa nummer av en serietidning. Här i Sverige är Kalle Anka & c:o och Fantomen de vanligaste. Ofta begränsar man samlandet till vissa år, till exempel Fantomen 1970 – 1985.

Förlag – du samlar på alla utgåvor från ett visst förlag, till exempel Formatic Press eller Center-Förlaget. Alternativt kan du samla på svenska utgåvor av serier som getts ut av ett visst utländskt förlag, som att samla svenska utgåvor av amerikanska Marvel Comics.

Serie – du samlar på olika utgåvor av en viss serie. En Tintin-samlare försöker då hitta alla nummer av Pelle Svanslös från nummer 7 1970 till och med nummer 4 1971. I dessa nummer gick Tintin som bi-serie.

Tecknare eller författare – du kan samla på serier gjorda av en viss tecknare eller författare, till exempel Kalle Anka tecknad och skriven av Carl Barks.

Förstanummer – du samlar på det först utgivna numret av olika serietidningar.

Skicksamlande – Utöver ovanstående områden kan du också sätta som mål att ha dina tidningar i så bra skick som möjligt. Mer om detta nedan.

Det går så klart att blanda de här typerna hur man vill. Du kan till exempel samla på svenska utgåvor av amerikanska Marvel-serier tecknade av Jack Kirby, utgivna på förlaget Red Clown mellan 1974 – 1975. Eller första numret av Kalle Anka & c:o från varje år sedan du föddes. Det går också utmärkt att samla på allt. Tänk då på att det tar rätt så mycket plats.

När du börjar samla upptäcker du säkert att begagnade serietidningar ofta kan vara ganska så illa åtgångna. Det är inte så konstigt. De är gjorda för att läsas, och papper håller inte för så värst mycket. Till och med dina småsyskons senaste nummer av Bamse kan mycket väl redan ha tappat omslaget. När det gäller äldre tidningar är det nästan alltid så att det är svårt att hitta riktigt välbevarade exemplar.

Bland serietidningssamlare använder man särskilda koder för att beskriva hur pass välbevarad en tidning är. Det är en poängskala, där 10,0 är bäst och 0,0 är sämst. Skalan använder sig av decimaler, och tjugofem av nivåerna har fått namn. De fem vanligaste är dessa:

9,4 – Near Mint, eller NM.
8,0 – Very Fine, eller VF
6,0 – Fine, eller FN
4,0 – Very Good, eller VG.
2,0 – Good, eller GD

Vad betyder de då? Och hur vet man vilken skickgrad en tidning har? Lätt förenklat, och med glimten i ögat, gäller följande:

8,0 eller högre – Det här skicket har tidningen så länge den står kvar i tidningsstället i affären.

8,0-4,0 – Det här skicket har tidningen när du burit hem dem från affären i samma påse som all mat och allt annat du köpte.

4,0 och under – Det här skicket har de tidningar du har hemma. Ju fler syskon du har desto lägre.

Ibland hör man att tidningar skall vara minst 8,0(VF) för att ha samlarskick. Det är lätt överdrivet. Det är du själv som bestämmer vad för tidningar du vill samla på, och det är du som sätter en gräns för hur trasiga tidningar du tillåter i samlingen.

Om du däremot ser din samling som en investering, det vill säga om du samlar för att kunna sälja samlingen med vinst i framtiden, finns det all anledning att försöka få tag på så snygga exemplar som möjligt. Men räkna med att priset stiger med kvalitén. Tänk också på att historiskt har seriesamlandet som pensionsförsäkring sällan varit en vinnande strategi jämfört med andra investeringsområden.

På nätet finns för närvarande två seriekataloger som innehåller ungefärliga riktpriser på svenska serietidningar. Där kan du se hur priset skiljer för olika skick på ett och samma nummer.

De båda katalogerna är Seriekatalogen.se, som drivs av delvis samma människor som står bakom den här siten, (en blandning av seriesamlare och serieförsäljare), samt Seriesamlarna, som är ett privat företag som köper och säljer serier.

Foto: nathalie.cone. Artikeln har tidigare publicerats i lätt annorlunda form i Serieblaskan # 2 2010.

7 reaktion på “Hur samlar man serier?

 1. Bra och välskrivet som alltid, lite intressant också för mig som bara samlar tidningar för läsandets skull och inte för dess eventuella samlarvärde!

 2. En ytterligare möjlig kategori är de som samlar genre-vis. Alltså enbart äventyrsserier, humorserier, djurserier, science fictionserier, agentserier eller vad det nu må vara. Inte så stor grupp troligen men bör finnas några, även i Sverige.

  Kanske även sådana som samlar serier från ett specifikt år, oavsett titel, förlag eller något annat. Exempelvis vi de som vill ha samtliga tidningar från sitt födelseår eller liknande.

  Slutligen kan det nog även finnas karaktärssamlare. Alltså sådana som köper vad som helst så länge en viss figur är med. Som inte alltid är i samma titel eller publikationer från ett och samma förlag.

 3. Den hyllan var inte att förakta.

  Finns en som sammalde alla DC tidningar nånsin utgivna det var rätt iponerande bilder med får jag säga, helt otroligt.

  Komplett Marvel(plus Atlas och Timely) borde vl finnas med, men jag har inte sett det.

  Inte ehller jag är samlare på det här sättet,dels har jag absolut inte råd med sånt och dels så vll ag helst kunna läsa vad jag har i serieväg.

  Men visst ska det erkännas att jag köper på mig vissa typer av serie om de har bra skick nog och är billiga.
  Vad man ska ha dom till? ja det kan man undra troligen är de väl inte värda just åt om 25 år heller :-)

  Men så länge man mår bra av det och man har tak över huvet och mat på bordet så kan det inet vara sjukligt med lite serier 😀

 4. INVESTERA I SERIETIDNINGAR!!!, KÖP BILLIGT OCH VÄNTA NÅGRA ÅR SÅ BLIR VISSA GULD VÄRDA :P, det är dels en väldigt roligt och en fruktansvärd spännande hobby, man blir barn på nytt. Tänk när man var yngre och samlade på bilder, så som hockeybilder, fotbollsbilder o.s.v, men idag är det inte den gemenskapen utan många bara sitter bekvämt vid sin dator och blir facebookiserad på ett destruktivt sätt.
  Klart serietidningar blir värdefulla, när Kalle anka kom ut år 1948 kostade den typ 60 öre, och på 2000 talet har första numret av kalle anka sålts för ca 150.000 kr men nu pratar vi om kalle anka.., TÄNK SÅ HÄR, vi köper en massa onyttiga saker, som tex fettiga hamburgare, vi kränger i oss chips, och blir lurade på alla olika sätt, vi slänger mycket pengar, köp och släng….köp och släng men serietidningar kan vara för evigt! ÅT HELVETE MED FACEBOOK, börja samla och ha kul istället!

 5. ps: Agentum, lär dig att tro 😉 då kommer du långt…, våga tro på saker, våga satsa…, likaså som att slänga ut pengar på kasino te.x, alla j-vla spelmaskiner till svenska spel liksom…
  Här är det fruktansvärda duktiga serieskapade, med en massa fantasi som sprider glädje i serietidningar, vi behöver humor!!! och vi behöver bevara humorn och vara rädda om den! Men självklart är det upp till person till person, men kommer man väl in i samlandes kan det bli väldigt kul, också fattas man den serien…, också fattas man den andra o.s.v.., liksom bygga upp från noll till rena guldet 😛 för en själv så man mår bra, det kan öka….det kan minska…, det beror på liksom, för många slänger ju tidningar och det är då allt går upp då det inte finns, alla tänker ju fel…, jag förstår inte ingen tänker någonting haha 😉 SÅ KOM IGEN NU BÖRJA SAMLA MEN MED MÅTTA! som med allt annat såklart! åt h-vete med rökning, åt h-vete med snusandet, börja samla serietidningar istället!

 6. Hörde rykte om att uti vår hage serietidningen kanske skulle bli tv serie, snacka då om att alla serietidningar kommer höjas 😛 hoppas det blir av men vet som sagt inte. Ja krister petersson är ju serieskaparen. Hade varit riktigt nice om det blev av, eller tänk hälge liksom att se på tv hehe, simpsons är ju hett med.., nä nu får jag sluta 😉

 7. Jag litar mer på UlfK:s skepsis än på Seriekillens engagemang, här…Jag har svårt att se någon enorm marknad kunna uppstå för det mesta som ges ut idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>