Och en till: Castle Waiting

Det här inlägget är kanske i senaste laget, med tanke på hur bra Linda Medleys serie Castle Waiting passar som julklapp 😉 Album nummer två kom nyligen ut på Fantagraphics, och eftersom det är några år sedan den förra feta volymen kom ut läste jag om den också.

Castle Waiting är en sagoserie, med en introduktion som är en återberättelse av Törnrosa. Men när prinsen har väckt upp Törnrosa ur hennes hundraåriga sömn vill hon ut och leva livet, varpå det övriga slottsfolket plötsligt finner sig ensamma i ett ensligt slott; byn som låg alldeles intill övergavs när törnroshäcken växte upp.

När den egentliga serien startar får vi möta lady Jain: Höggravid och på flykt från sin make söker hon fristad på slottet som hon en gång hört talas om, och vi läsare lära känna de om bor där tillsammans med henne själv. Det är en mycket sävlig och lågmäld serie, och efter närmare 1000 sidor är mycket fortfarande oklart. Några av personerna har vi fått veta lite mer om, men en del är fortfarande gåtor.

Men det är inte det minsta frustrerande för det här är en sån charmerande serie att jag bara kan kapitulera och läsa på. Det är en bladvändare men inte för att den är så spännande utan för att den är så inbjudande till att läsa bara ett kapitel till. Medleys humor är underfundig och alltid närvarande; det här är en av de där böckerna man (dvs jag) så innerligt önskar sig vore på riktigt, och att man kunde besöka Castle Waiting någon gång.

Och de två böckerna är likaså mycket attraktiva i sitt format: I ett relativt litet inbundet format men med ett sidantal på 384 respektive 472 sidor får åtminstone jag lust att kasta mig över dem bara för den sakens skull :-) Det finns en liten invändning mot den andra boken, tyvärr: Enligt ryktet har den blivit en fnurra modell större mellan Medley och Fantagraphics och därför har det inte kommit ut några nya nummer av tidningen på ett år. Den här samlingen som gissningsvis är den sista Fantagraphics ger ut slutar därför rätt så plötsligt, utan att Medley egentligen avslutat det som för närvarande pågår. Inte får att det gör så mycket egentligen eftersom det inte är en serie där den yttre handlingen är det viktigaste (den här volymen handlar helt om hur man måste fixa till den del av slottet dit Jain vill flytta, nu när hon fött sitt barn; inte högspänningsaction m a o), men det kan vara värt en liten brasklapp. Medley har sagt att hon tar en paus från Castle Waiting ett tag och jag hoppas innerligt att det betyder att hon kommer fortsätta. En bättre allåldersserie, i uttryckets bästa bemärkelse, är svår för att inte säga omöjligt att hitta.

2 reaktion på “Och en till: Castle Waiting

  1. Tack för tipset, nu har även jag skaffat och läst första boken (efter rekomendation både här och på annat håll). Och det var den väl värd! Ser fram emot att läsa även den andra och hoppas att det så småningom kommer en tredje.

  2. En kommentar apropå min brasklapp om bok 2: Medley har precis börjat med Castle Waiting igen; tydligen har hon och Fantagraphics lappat ihop sitt samarbete igen. Så senaste budet är att det ska komma tre tidning till i volym 2, och när boken trycks om nästa gång så kommer den innehålla de här tre tidningarna också. Så om du inte har något emot att vänta så kan det vara en bra idé att åtminstone inte köpa nuvarande upplaga utan att ta den nästa istället.

    Själv kommer jag köpa tidningarna (den första har redan kommit) och jag får väl helt enkelt ställa dem bredvid boken i bokhyllan :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>