Seriemagasinet (1): Pussycat!

Serienytt i all ära men det är ändå Seriemagasinet som är en av mina personliga favoriter vad gäller svenska serietidningar genom åren. Därför blir det under 2011 ett antal artiklar om SM och dess innehåll. Och vi börjar med ett verkligt kontroversiellt inslag i tidningen!

1962 hade MAD-tecknarna Harvey Kurtzman och Bill Elder skapat serien ”Little Annie Fanny” åt Playboy. Serien väckte uppmärksamhet och ledde till att det under några år närmast blev kutym att herrtidningar skulle innehålla någon form av serieinslag, gärna åt det ekivoka hållet.

En av ”Annies” efterföljare blev ”The Adventures of Pussycat” från förlaget Marvel. Serien kom 1965 och den första episoden tecknades av en annan MAD-legendar, nämligen Wally Wood.
Manuset lär från början ha skrivits av Stan Lee själv. Senare episoder skrevs av bl.a. Lees bror Larry Lieber medan tecknarsysslan togs över av Jim Mooney, Bill Everett och Bill Ward.
Det är oklart hur många episoder som gjordes totalt i USA. Gissningsvis låg antalet kring 12-15. Varje episod omfattade 5 sidor.
1968 samlade Marvel 8 av episoderna i en engångspublikation med samma titel som serien.

När Seriemagasinet på 60-talet gjordes om till ”Nya Seriemagasinet” gav man tidningen en tuff, maskulint inriktad profil. Redan tidigare hade ju tidningens bas utgjorts av deckar- och västernserier. Nu utökades detta tema bl.a. med några agentserier. Samtidigt så satsade man på en deckarklubb, artikelserier ”med autentiska krigsreportage”, fotbollsskola, sportfiskeklubb etc.

Äventyrsserierna varvades med korta skämtserier. Agentserien ”James Pond” fumlade runt under en period, liksom skämtteckningar och fotomontaget ”Bubbel-bubbel”.
I denna omgivning ansågs också Pussycat-serien passa in. Därför dök den upp i tidningen 1969.
Pussycat var ursprungligen agent åt organisationen HURRA (Högkvarteret för Utomordentligt Redbara Renhåriga Agenter). Hennes uppgift var främst att spionera på bovarnas organisation HURSA, något som gick alldeles utmärkt då Pussycat hade utmärkta fysiska företräden och med lätthet kunde distrahera och paralysera männen i sin omgivning!
Skämten i Pussycat-serien gick oftast just ut på att hon skulle agera så utmanande som möjligt och därvid chocka såväl männen i serien som läsarna!

Och det sistnämnda lyckades hon med! Få av tidningens serier blev så omdiskuterade på insändarsidan ”Klotterplanket” som just Pussycat!
Om det var debattens svallvågor som gjorde att serien försvann eller om det berodde på att originalmaterialet upphörde är oklart (officiellt meddelade redaktionen att serien upphörde pga att den lagts ned).

I ungefär samma veva försvann också några andra av de mer machobetonade inslagen i tidningen. Och snart ändrades också tidningens namn tillbaka till ursprungliga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>