All vår början…: Blondie 1930-1933

Den sista riktigt stora klassikern inom dagspresserierna som saknades bland alla återtryck blev Blondie, men för några månader sedan kom till slut den första boken från IDW. Den samlar dagsserien från starten 1930 och fram till Blondie & Dagoberts bröllop i början av 1933. Om det blir fler volymer i framtiden och huruvida de i så fall skall inkludera söndagsserien också (den började ungefär när den här boken slutar så möjligheten finns) vete fåglarna, men om jag får önska något så är det att man i så fall frångår en strikt kronologisk utgivning.

För faktum är att även om Blondie när den är som bäst är en av de bästa serierna någonsin (om någon skulle be mig välja den roligaste dagspresserien någonsin blir det en hård kamp mellan Polly and Her Pals/Dot ’n Dash söndagsserier i slutet av 20-talet, Snobben på 60-talet, och Blondies söndagsserier på 50-60-talet) så är den rätt tråkig såhär i början. Det roliga med att läsa den är hur annorlunda både Blondie och Dagobert är här, med Blondie som en oftast kliché av den korkade blondinen och Dagobert som en komplett oduglig rikemansson, och den tydliga likheten mellan Dagoberts pappa och Ditling. Men i sig är de evinnerliga kringelkrokarna i dramat om de ska lyckas gifta sig, med Dagoberts föräldrar som gör allt för att hindra en mesallians, inte speciellt kul. Handlingen upprepar sig, och när Chic Young ibland försöker sig på att utveckla någon annan sida av serien tar det snabbt slut.

(Klicka för hela strippen)

Som en episod över några veckor där Blondie börjar jobba på ett kontor (för tillfället på kant med Dagobert så hon vill tjäna pengar själv): De som anställer henne gör det för att de uttryckligen vill ha någon som inte förstår någonting, och det antyds att någonting skumt pågår. Men efter ett tag överger Young helt plötsligt historien och Blondie återvänder hem. Ingen förklaring till vad som pågick, ingen closure överhuvudtaget.

Känslan är att Young desperat försöker komma på vad han ska göra för att få upp läsarantalet men hela tiden misslyckas, något som också påpekas i förordet. Men den vinnande formeln med att istället göra en familjekomedi i medelklassmiljö hittar han inte i den här boken, och jag är inte säker på när serien börjar bli riktigt bra. Det känns som det är en bra bit kvar, lindrigt talat.

Så historiskt är det mycket tillfredsställande att det äntligen går att läsa början av en viktig del av serierna historia, men för min del räcker det här som smakbit. Nu vill jag se söndagssidorna från seriens zenit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>