Seriemagasinet (3): Kilroy!

Djungelserien Kilroy blev Seriemagasinets stora dragplåster under de första åren. Serien fanns med redan i det första numret 1948 och gick sedan regelbundet fram till slutet av 1952. Därefter kom den igen i enstaka nummer under 1953-54.

Kilroy på omslaget till nr 50 1950. Numret bär stämpeln "provex"!

Serien var italiensk och skapades 1946 av tecknaren Antonio Canale (pseud. Tony Chan) och manusförfattaren Cesare Solini (pseud. Phil Anderson). Canale hade då varit verksam som serietecknare sedan slutet av 30-talet och bl.a. gjort en Tarzaninspirerad djungelserie som hette Yorga.
Genombrottet kom dock i och med Kilroy, eller Amok som serien hette i original. Även denna serie utspelades i djungelmiljö men den här gången var huvudpersonen mer besläktad med Fantomen.
Efter två år togs Amok över av Franco Donatelli (teckn.) och Franco Baglioni (manus) men det blev bara någon enstaka episod innan serien lades ned senare under 1948.

Nedläggningen skapade problem för Seriemagasinets redaktion eftersom Kilroy var populär. Pga eftersläpning i publiceringen dröjde det dock till 1952 innan ursprungsmaterialet tog slut och den svenske utgivaren Press & Publicity (sedermera Centerförlaget) valde då att låta sin ateljétecknare Rolf Gohs avsluta serien. Officiellt hette det att Tony Chan avlidit (!).

Amok/Kilroy-episod av Canale/Solini

Men Kilroy skulle faktiskt komma att dyka upp igen! Det var förlaget InterArt, där Gohs var ägare tillsammans med två tidigare medarbetare på Centerförlaget, som lät licensproducera serien för en egen serietidning år 1970. Den utgivningen varade i 10 nummer.

4 reaktion på “Seriemagasinet (3): Kilroy!

  1. Det mesta var ju licensproduktion, men enl Seriekatalogen innehåller Kilroy nr 3 och 7/70 titelserien i Gohs version. I nr 3 fanns en av Gohs kortserier från 50-talet. Kanske fler nr innehåller sådant. Kilroy är billig och borde finnas på närmsta antikvariat. Mystiska 2:an som innehåller renodlat Gohs är dyrare.

  2. Hej. Jag äger samtliga 10 nummer Kilroy, inköpta av mig själv när de gavs ut på 70-talet. Nr 1 har lite hundöron och en mindre reva i omslaget, de flesta tidningarna är dock i direkt nyskick. Jag har skrivit mitt namn med penna i några nummer på sidan 1. (inte på omslaget) Vad det skulle kosta att köpa hela samlingen vet jag inte. Funderar på att lägga ut den på Tradera.
    Bertil

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>