Seriemagasinet (4): Steve Roper

I Seriemagasinet nr 28 1952 började en ny serie som beskrevs med orden ”Amerikas mest spännande deckarserie”! Den serie som avsågs var Steve Roper.

Det hela hade börjat redan i mitten av 30-talet då manusförfattaren Allen Saunders och tecknaren Elmer Woggon startade ”The Great Gusto”, en skämtserie om en figur som utseendemässigt var inspirerad av komikern W C Fields och som reste runt i USA för att sälja en mirakelmedicin.

Roligast var emellertid en bifigur – indianhövdingen Wahoo. Hövdingen blev snart ny frontfigur i serien som därvid döptes om till Big Chief Wahoo.

1940 kom en journalist i kontakt med Wahoo och hans indiankompisar för att ”skjuta”, som han uttryckte sig. Hövdingen blev förskräckt men det visade sig att journalistens avsikt blott var att ”skjuta av” sin kamera! Journalisten hette Steve Roper och kom att bli permanent figur i serien.

Gradvis utvecklades serien åt äventyrshållet med Roper som hjälte medan indianhövdingen degraderades till rolig bifigur och med tiden allt mer kom att glida åt sidan. En bidragande orsak till seriens förvandlig var måhända att Woggon kom att lämna över allt mer av tecknandet till sin medhjälpare Pete Hoffman.
1947 var hövdingen borta och serien bytte då namn till Steve Roper.

Roper var kriminalreporter på tidningen Spotlight (”Blixten”) men kom såsmåningom över till Proof där han blev chefredaktör under ägaren major McCoy.

1954 tog William Overgard över tecknandet och förde två år senare in en ny figur, chauffören Mike Nomad. Nomad var en tuffing med snaggad frisyr och blev ett bra komplement till den mer intellektuelle Roper.

Steve Roper av Woggon/Hoffman (till vänster) och Steve Roper och Mike Nomad av Overgard

Saunders assisterades i skrivandet av sin son John som successivt tog över serien mer och mer. 1979 drog sig Allen Saunders definitivt tillbaka.

1984 blev Fran Matera ny tecknare. Serien löpte vidare till 2004. Då hade John Saunders avlidit året innan och nya manusförfattare togs in för att ”spökskriva” de sista episoderna.

Precis som Kerry Drake så var Steve Roper en mycket spännande och vältecknad serie och de bägge kom att alternera som huvudserie i Seriemagasinet under en lång period. Några äldre Steve Roper-avsnitt har också publicerats i Agent X9 och serien har även gått i Semics Serie-Pocket.

Steve Roper på omslaget till Nya Seriemagasinet 11 1964

3 reaktion på “Seriemagasinet (4): Steve Roper

  1. Det slutade väl inte där iofs, efter att serien redan bytt huvudfigur två gånger tror jag SM inledde en licensproduktion där det var Mike Nomad som blev den egentliga huvudpersonen.

    Och i och med det kan man säga att cirkeln blev skjuten…

  2. Gjorde Semic alltså en licensversion även av Steve Roper/Mike Nomad? Jag blir osäker när jag bläddrar i gamla tidningar. 1998 är serien definitivt borta ur tidningen. Olle Dahllöf kommenterar i sin jubileumsartikel i SM 5/98: ”Steve Roper blir Steve Roper och Mike Nomad med en tyngdpunkt på den senares bravader. Det sker författar- och tecknarbyten och till slut blir avsnitten sämre och otympligt långa så SM slutar publicera serien. Mike Nomad får väl sägas ha ersatts av Mike Danger.”
    Jag får intrycket att det är den amerikanska originalserien som gick hela tiden. Men jag ska leta efter 90-talsnummer på sommarloppis!!

  3. Det gjordes ingen licensproduktion, vad jag vet, varken på Steve Roper eller Mike Nomad. Möjligen tänker du på Kerry Drake och Lefty Drake, som båda fick ”svensk-gjorda” serieversioner. Däremot skiftade fokus till Mike Nomad de sista 10-15(?) åren, medans Steve blev äldre och äldre och hamnade i periferin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>