Djävulens viskning

Pinsamt. En liten trave böcker jag köpte på SPX dök upp för några dagar sedan; jag hade helt lyckats glömma bort dem. Ergo, dags att recensera!

Först ut en bok från Optimal som har fått upp farten igen, efter några år i skymundan: Djävulens viskning av Ilpo Koskela. Skälet till att jag köpte den är att jag tyckte den såg intressant ut rent grafiskt vid en snabb titt, med sin enkla linje och färgläggning med en enda färg. Boken själv är också inbjudande med en design som påminner om äldre dagars ungdomsböckers, både omslaget och den röda tygryggen.

Och handlingen är inte heller helt modern. Äventyraren Aleks Revel har ett uppdrag att utföra på Kuba, mitt under den mest kaotiska perioden efter revolutionen med Grisbukts-fiaskot och början på det sovjetiska inflytandet på revolutionen. I jakten på cigarr-makaren han ska försöka föra ut från Kuba råkar han ut för ryska soldater, kubanska revolutionärer, kubanska prostituerade, nazistiska krigsbrottslingar, amerikanska bombflygare, israeliska agenter, och lite giftiga myggor som grädde på moset. Allt pepprat med utläggningar om politik från de olika skolorn

Med andra ord, alldeles för mycket ska hinnas med på de 128 sidorna. Koskela verkar vilja få med allt som hände på världsscenen 1961, och det blir smått löjligt efter ett tag. Handlingen kan aldrig andas ut; när en scen är över tar nästa vid omedelbart, utan några pauser. Dessutom är Revel en huvudperson à la Corto Maltese eller Spirit, dvs en som mer iakttar händelserna än instigerar dem, vilket gör att det blir alldeles för mycket av ”och sen hände det, och sen hände det, och sen hände det, och…”. Inte en enda av personerna visar upp tillstymmelse till personlighet; det enda som ens känns som ett försök åt det hållet är den revolutionärt övertygade dottern till cigarr-makaren som tvingas inse att situationen kanske är mer komplicerad än ”Revolutionen = bra, annat = dåligt”, men den extremt kliché-fyllda handlingen gör att hon likafullt känns lika tvådimensionell som alla de andra.

Tyvärr räddar varken teckningarna eller den politiska diskussionen boken. Teckningarna visar sig vid närmare betraktelse vara rätt stela och uttryckslösa, oavsett om det som skildras är en lugn diskussion eller en späckad actionscen. Ansiktsuttryck finns det ett mycket begränsat antal av så mitt oengagemang i karaktärerna är nästan total

Föga överraskande är det politiska innehållet lika papperstunnt som handlingen i övrigt. Det är egentligen fascinerande att en serie som utspelar sig i ett av de mest intressanta skeendena i modern historia och som dessutom innehåller så mycket text om politik så helt lyckas undvika att någonsin bränna till. Det långa förordet om Kuba och världen under den här tiden är betydligt roligare att läsa (trots den ibland bristfälliga svenskan), och det är ett riktigt nerköp att sen läsa serie.

Det är nog uppenbart att jag blev besviken på Djävulens viskning; det är faktiskt en rejält dålig serie som jag har mycket svårt att förstå varför den översatts. Kanske serien skulle varit bättre om jag läst de tidigare serierna om Aleks Revel, men tillåt mig tvivla :-(

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>