Serie-skvaller: The Naked Artist

Hängmattsrecension 2! :-)

Idag blir det inga serier men väl en bok om serier: The Naked Artist av Bryan Talbot, den intressanta engelska serieskaparen bakom bland annat Luther Arkwright, The Tale of One Bad Rat och Grandville. Namnet låter som om det skulle kunna handla om en avslöjande självbiografi eller liknande, men vad som döljer sig bakom titeln är istället en lång radda med historier om serieskaparna själva. Inte nödvändigtvis sanna sådana; Talbot är nog med att påpeka att det är historier som berättas om och av serieskapare som han själv hört berättas snarare än vidimerade fakta.

Och för att göra det ännu tydligare berättas historierna ungefär på samma sätt som när någon drar en skröna på puben, med varierande tempus och berättarstil. Talbot är från England men han har alltid varit intresserad av icke-engelska serier också, så även om det mestadels är engelska och amerikanska serieskapare/händelser finns det en del annat också. Som diverse historier från finska seriemässor, ett land som Talbot verkligen tycker om, och till och med en kortare om Jamie Delano och Grant Morrison i Stockholm.

Finstämda historier är det inte heller, utan tvärtom är det mycket fylla och liknande som beskrivs. Den som vill lära sig någonting om serier eller seriebranschen har absolut nada att hämta här, förutom möjligen att framförallt engelska serieskapare verkligen tycker om att kröka hårt. Att läsa boken i hängmattan är definitivt trevligt, men i längden kan det bli lite tröttande med allt detta drickande. Och historierna har inte heller alltid någon poäng; ibland handlar det bara om att berätta att X gjorde Y. Ärligt talat är inte Talbot speciellt duktig på att dra en historia, åtminstone inte på det här sättet (om det vore i en serie eller föralldel på en pub skulle han nog lyckas bättre), men om man känner igen personerna som dyker upp (och de allra flesta är välkända för de som läst serier ett tag) är det rätt kul. Hunt Emerson har också bidragit med en handfull illustrationer, och det är ju alltid ett stort plus. Ergo, en utmärkt sommarläsning, även om det inte är mer än så 😀

Som avslutning ett litet smakprov:

It was at one UKCAC that Alan Moore was so doggedly mobbed by fans that he refused to go to any comic convention again. In an incident infamous in the comic industry, the fans were so insistent that they followed him into the bathroom and lined up outside his toilet cubicle, shoving comics under the door for him to sign.

This is the point when he raised his eyes heavenwards and mentally screamed “What the FUCKam I doing here?”

Later, in the con’s green room, he was waiting to appear on a Watchmen panel with Dave Gibbons and talking with Sandmanwriter and now famous novelist Neil Gaiman to arrange an interview. At that time, Neil hadn’t begun his comic career and was still a journalist. Neil admitted to Alan that he’d like to become a comic writer and Alan looked back at him in horror.

“Look,” he said, “out there is a dealers’ room. It’s full of comics. I’d love to go and buy some. But I can’t. There’s a thousand people out there and they all want to talk to me.”

At the same con, Neil spotted Frank Miller emerging from the bathroom, visibly shocked. He’d been relieving himself at the urinal when a teenage fan held a copy of Dark Knightbetween him and the porcelain and asked him to sign it.

“What did he want me to do? Sign it with my dick?” said Frank incredulously.

PS. Boken gavs ursprungligen ut för några år sedan, men nyligen kom det ut en ny uppdaterad utgåva i digitalt format. Det enklaste sättet att få tag på den är nog att gå till https://www.smashwords.com/books/view/64827. Efter att du betalt kan du sedan ladda ner boken i diverse format, alla utan DRM, förnämligt nog! DS.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>