Slagsmål i skolan: Boys Over Flowers

Boys Over Flowers (eller Hana Yori Dango som den japanska originaltiteln lyder) är en rätt typisk sh?jo-manga med en stark och egensinnig Makino Tsukushi i huvudrollen, kryddad med en dos av rejält obehaglig mobbning. För skolan som Makino går i domineras av F4, fyra övernaturligt vackra unga män som med hjälp av sin rikemansbakgrund och fysiska styrka styr och ställer som de vill. Så när Makino vägrar spela med och istället ger dem en utskällning när de gett sig på en av hennes kompisar kommer straffet omedelbart: F4 markerar henne som fredlös, varpå alla andra elever ger sig på henne både fysiskt och psykiskt (inklusive mer eller mindre direkta mordförsök).

Så öppningen av serien är följer inte precis de vanliga sh?jo-mallarna men efter ett tag avtar tyvärr de mer realistiska inslagen. Makino blir vän med Rui Hanazawa, en av F4-gänget, och mer än så; han blir hennes första riktiga kärlek. Själv är han egendomligt känslokall, så även om han tveklöst är med hans mått mätt intresserad av henne så saknas glöden.

Däremot finns det betydligt mer glöd i hennes relation till Domyoji Tsukasa, F4s inofficiella ledare. Han drivs helt och hållet av känslor, huvudsakligen av det aggressiva slaget, och bråk av det storslagnare slaget är vardagsmat. Och det fortsätter, även när framförallt Domyojis känslor börjar förändras. Makino vägrar dock att bli intresserad, både för att Domyoji tidigare sadistiska drag men också för att skillnaden mellan deras liv är alltför stort: Medan Domyojis familj är rika som Krösus så är Makinos fattiga som kyrkråttor (ett återkommande skämt i serien är hur hennes familj lyckas bli fattigare och fattigare, tack vare de dysfunktionella föräldrarna).

Sen fortsätter serien på det sättet, där Domyoji försöker omvända Makino medan hon är ytterst tveksam, och hennes svaghet för Rui gör sitt till för att komplicera förhållandet. Missförstånd, våldsamma gräl, starka känslor, bisarra familjemedlemmar, och en hel del humor blir det i de 37 volymerna.

Så visst förstår jag att serien blivit enormt populär med versioner i form av anime, spelfilmer, ett flertal tv-serier (både japanska och koreanska); det är konstant underhållande hela serien igenom. Men samtidigt kan jag inte låta bli att gnälla litegrann över en sak som är rätt vanligt vad gäller manga: Serien är alldeles för lång.

Den tredje (och fjärde, och femte…) gången som Makino och Domyoji missuppfattar varandra för att någon av dem (oftast Makino) inte klarar av att säga vad som verkligen hänt, eller den tredje (och fjärde, och femte…) gången som de bryter upp beroende på familjepåtryckningar (Domyojis) blir det för mycket. Boys Over Flowers är något av ett offer för sin egen framgång: Eftersom den blev så populär kunde den ju inte avslutas innan den var färdigmjölkad.

Jag skulle önska att Kamio hade avslutat serien efter kanske halva den slutliga längden. Det blir aldrig tråkigt men väl många upprepningar, så risken är att man som läsare tappar orken innan man kommer fram till slutet. Efter tio-tolv volymer känns det som om temat är färdigbehandlat: Alla relevanta karaktärer har presenterats och det är uppenbart vad som kommer att hända (innan dess är det faktiskt inte alls uppenbart vem av Domyoji och Rui som har den manliga romantiska huvudrollen; jag misstänker att den ursprungliga planen var att Rui skulle få den men att Domyojis mycket mer energiska person vann över både Makino, Kamio och läsarna).

Boys Over Flowers är ett bra exempel på god underhållnings-sh?jo, som skulle mått bra av att ha bantats en hel del. Men det är sånt som händer när en serie blir framgångsrik: Pressen att förlänga serien mer än vad den mår bra av blir stark (andra exempel är en del Takahashi-serier som Ranma ½ och Inu-Yasha, eller för den delen många sportserier som Whistle!). Trots det tänker jag prova på några andra serier av Yoko Kamio, för det var som sagt en underhållande serie att läsa :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>