Radionotis

Serienytt0127

Varför är den här omslagsbilden rolig? Jo, den bygger på en missuppfattning av ordet radiopolis. Radiopolisen var förr en benämning på den delen av polisstyrkan som åkte radiobil.

Det kan förtjänas att uppmärksammas att det inte är så länge sedan vi inte hade mobiltelefoner, och att kommunicera på avstånd var lite grand av science fiction. Från 1920-talet och framåt började svenska polisen få den här typen av utrustning. Polisbilar utrustade med radiosändare och mottagare var speciella. De var radiobilar. Och folket som satt i dem var radiopolisen. De var snabbast på plats, tack vare den senaste tekniken. Lite som Batman.

Och det roliga på bilden, om jag nu skall förstöra skämtet genom att detaljförklara det, är att Pelle Svanslös och Tusse Batong har missförstått uttrycket, och tror att det handlar om en med transistorradio utrustad polis. Nej, ni måste inte skratta nu.

2 reaktion på “Radionotis

  1. Jag hade en leksaksbil som hade en plastskiva i sig så de nkunde ”låta” den sa ”alla radiobilar till….” mins inet exakt, ,en ja radiobil var en polisbil förr, de tanvänds dock int längre som uttryck av polisen kanske för at tdet är så självklart idag att de har radiokommunikation.

    Den där plastskivan passade i min yngre systers docka som också kunde prat med sånna, ropa på mamma och en massa liknade, heeh , klart man pillade i den i dockan och sen blev det stortjutande av när dockan brjade hojta om radiobielar och tuta som en siren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>