Samtidigt i utkanten av staden: Blaggard Castle

Med Blaggard Castle inträder en ny hotfull ton i Floyd Gottfredsons Musse Pigg. Den markerar, enligt förordet i Fantagraphics samlade utgåva, hur Musse Pigg växer upp och förvandlas från barn till vuxen. I äventyret står livet på spel, Musse och Klasse rikerar livet då döden ständigt är närvarande och surkarna är inte längre någon kvartesvärsting utan ondskefulla vetenskapsmän som skrattande framför sin uppfinning myser: ”Tänk på alla vi kan döda!”.

Och läser vi bara de första två stripparna sammanfattas egentligen hela äventyret i allmänhet och trettiotalets äventyrsgenre i synnerhet. Alltså dags för kortfattad närläsning.

Första rutans förklarande text: ”In a dark house on the edge of town, two evil professors plan to lay a trap for Mickey!” Självklart är huset mörkt och placerat i utkanten av staden – inget gott kan komma från en släkt förort. Jag gillar också hur  professorerna på ett så naturligt sätt utan krusiduller klassificeras som ‘onda’. I klassiskt äventyr ligger det depraverade i själva yrkesrollen; det galna eller ondskefulla bör finnas på var bildad mans CV.

I nästa ruta får vi se professorerna i sedvanlig laboratoriummiljö med bubblande rör och brinnande bunsenbrännare. Här rör det alltså sig om två apor med långa gummihandskar och skyddsglasögonen uppskjutna i den låga pannan; ivriga leenden och gnistrande elaka ögon. Monkeybusiness! Rutan därefter är så klassisk äventyr att den borde kunna förgyllas och läggas bredvid standardmetern i Paris. I helbild i ett dunkelt källarvalv lyfter en professor den gummiklädda handen triumferande mot taket och deklarerar ”Right, professor Doublex! And if it does —WE´LL RULE THE WORLD!” Samtidigt kastar bunsenbrännaren två långa sinistra skuggor på laboratorieväggen. Det megalomana materialiseras som den ondskefulla själen som vill ut från den mänskliga kroppen.

När sedan ett brev skall skrivas till Musse sker detta på en pulpet hemtrevligt prydd med spindeväv och dödskalleljus. Men samtidigt syns modern elektrisk apparatur i förgrunden varför vi förstår att de onda professorerna här axlat trollkarlens roll. Ett tydligt utslag av det många gånger vetenskapsfientliga trettiotalet.

En obetalbar höjdarscen avslutar Blaggard Castles första dagsstripp. Här postar en av professorerna brevet på ett iögonfallande konspiratoriskt sätt. Under en svagt upplyst brevlåda lägger han brevet på lådan med slokhatt neddragen över ögonen och en slängkappa upphållen som skydd mot hederliga blickar. Och självklart är denna till synes normalt tämligen vardagliga företeelse kryddad med det konventionella SINISTRA SKRATTET: ” Now, Mister Mickey Mouse! Tomorrow you´ll get this and then — HEH, HEH, HEH,HEH!!” Har någon människa någonsin skrattat när de stått i begrepp att begå en kriminell handling? Varför professorns dessutom skall besvära sig med allt konspiratoriskt smygande i postandet av brevet förefaller än mer mystiskt när vi nästa dag får se att professorerna skrivit under brevet med sina verkliga namn…

I dag två av denna yppersta äventyrsinledning skiftar perspektivet förstås till vår gnagethjälte. Nu är rutan ljus och upplyst och i en fåtölj bekvämt tillbakalutad sitter Musse med armarna självsäkert bakom huvudet med sin trofasta hund framför fötterna. För att inte scenens idylliska atmosfär skall gå läsaren förbi yttrar herr Pigg de självbelåtna: ”Gee, but it´s swell to be home! No worries, no troubles, no nuthin´!”. TRAGISK IRONI ; läsaren har bevittnat den konspiratoriska verksamheten i utkanten av staden och vet att det Musse säger ju INTE stämmer. Bäva månde Musse!

Sedan sker ett rätt långsamt berättande av hur Musse får brevet, parat med dennes reaktioner då han läser brevet. Av ansiktsuttrycket och antal frågetecken (8 stycken!) att döma har Musse läst något alldeles osannolikt häpnadsväckande. Därav en något avslutande antiklimax där brevet i helbild blott vet att berätta att Musse ombeds komma klockan 10 till Blaggars Castle ”in the interest of science!”. Även om man som Musse inte bevittnat professorernas skumma yttre kan det ju finnas skäl att misstro en inbjudan som i vetenskapens intresse kräver bistånd på natten i ett övergivet slott i utkanten av staden. Men eftersom vi läst dagspressäventyret som föregick Blaggard Castle- MM sails for treasure island – så vet vi att Musse inte bangar mystiska inbjudningar från okända personer per korrespondens. Alltså; the game is afoot!

 

2 reaktion på “Samtidigt i utkanten av staden: Blaggard Castle

  1. Alltid velat läsa just den här storyn, men det har inte blivit av.

    I och med Fantagraphics samling kommer det bli av.

    Ser fram emot det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>