Smecken och Sulan är döda!

Hergé började sin bana som känd serietecknare på tidningen Le Petit Vingtiéme – en katolsk tidskrift på den politiska högerkanten. Journalisten Tintins första uppdrag blev följaktligen propagandistiska resor till Sovjet och USA som både fick sig en släng av den europeiska självrättfärdigade sleven. Resa nummer två i ordningen är som bekant den världsberömda och ständigt omstridda apologetiska kolonialuppdraget i belgiska Kongo.

Men detta om Tintin. 1930 debuterade två andra belgiska ynglingar i Le Petit Vingiéme – Smecken och Sulan. Dessa båda gamänger hemmahörande i Bryssel har i originalet begåvats med de flamländska namnen Quick & Flupke. (Bakgrunden till de svenska namnen vet jag inte – vet någon är kommentatorsfältet öppet.) Det rör sig om två busfrön som ställer till oreda för sig själv, sin omgivning och kanske framförallt den namnlösa konstapel nummer 15.

Quick et Flupke djävulen frestar

Efter att ha läst en samlingsutgåva på franska (de svenska utgåvan tarvar sedan länge en nyutgåva!) kan jag konstatera att det katolska arvet gör sig påmint också hos Smeken och Sulan. Visst frestas de av djävulen, men det är ågot som drabbar också Tintin, Milou och Kapten Haddock och kanske lika gärna kan ses som en litterär konvention. Men det som slår mig är hur ofta Smecken och Sulan faktiskt dör! Flera avsnitt när de tillsammans eller var för sig gjort något fuffens, omoraliskt eller bara handlat i ungdomligt oförstånd slutar med en scen i himlen där de får sucka åt sitt syndfulla leverne. En didaktiskt pekpinne insprängd med jämna mellanrum i de anarkistiska upptågen – tänk dig för; du kan straffas! (Om det nu är ett straff att hamna i himlen – men det är en annan diskussion…)

Man får vara glad att Smecken och Sulan – precis som de flesta religiösa förkunnelser och heliga texter – lider brist på kontinuitet och logisk konsekvens; för efter varje himlafärd återföds de som vanligt på sin gata i Bryssel. Redo för nya synder. Quick et Flupke i himlen_NEW

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>