Hölderlin, Delany, Wolff: Bread & Wine

Bread & Wine cover

Om förra inlägget handlade om en man fylld av hat handlar dagens istället om någonting betydligt trevligare, nämligen en man fylld av kärlek. Mannen är den kända amerikanska författaren Samuel R Delany, och föremålet för hans känslor är Dennis, en hemlös man som Delany en dag stöter ihop med på gatan där Dennis säljer gamla böcker. De språkas vid, de träffas på samma ställe flera gånger, och efter några månader blir det allvar: Tillsammans kommer de överens om att träffas på ett hotell i närheten för att se om de förutom att vara vänner även fungerar som ett par.

Det är en mycket ovanlig bok, Bread & Wine (titeln kommer från en dikt av Hölderlin som citeras på flera ställen). En berättelse om kärlek där huvudpersonerna är män är inte längre så ovanligt men en självbiografisk där författaren faller för en delvis väldigt nergången uteliggare är desto rarare; beskrivningen av hur Dennis tar av sig skorna för första gången på tre månader och sedan tar sin första privata dusch på sex år är fascinerande.

Men det ovanligaste är egentligen någonting annat, nämligen hur trots de tvås extremt olika bakgrund det aldrig blir en freakshow utan istället bara en djupt kärleksfull beskrivning av en människa som Delany alltsedan 1991 också bott tillsammans med. Dennis bakgrund skildras inte som någonting som har med Dennis själv att göra utan är bara en egentligen trivial detalj om hur hans liv just för det tillfället var. Ingenstans får jag som läsare ens en gnutta känsla av att Delany någonsin bryr sig det minsta om hur udda det skulle kunna verka/låta med att han hittat sin stora kärlek på gatan i New York.

En stor del av berömmet för hur hela boken genomstrålas av kärlek ska tecknaren Mia Wolff ha som med sina svartvita teckningar perfekt fångar de två männen i alla deras faser (den begynnande vänskapen, det ångande sexet som skildras precis så grafiskt det bara går, det sammanboende paret). Känslan i teckningarna är som en mycket polerad undergroundserie som råkat dyka upp några decennier senare.

Bread & Wine - Hotell

Serien är bra 44 sidor lång men det hinns med en hel på sidorna. Utgåvan som jag läst är från Fantagraphics som gav ut boken igen i år efter att den varit utgången sedan länge (originalet gavs ut för ungefär 15 år sedan), och den innehåller förutom serien också ett förord av Alan Moore (rätt ointressant, tyvärr) men också dels ett efterord från originalutgåvan, dels ett nyskrivet efterord där Delany, Dennis och Wolff kommenterar serien. Båda efterorden fördjupar serien och är för en gångs skull väl värda att läsas; ofta tycker jag både förord och efterord tenderar att göra läsningen mindre värd men den här gången är det annorlunda. Åtminstone vad gäller efterorden 😉

Som avslutning ska jag nämna en oväntad detalj vad gäller boken i sig: Förutom den engelska utgåvan som alltså Fantagraphics står för så har den här boken också precis kommit ut på svenska. Åtminstone enligt uppgifter på Facebook, Kulturhuset och Stockholm Pride. Men tyvärr är förlaget som står bakom, gamla klassikern Epix, inte precis det bästa på att marknadsföra sig eller för den delen ens att göra det möjligt att beställa böcker. På nätbokhandlarna lyser den med sin frånvaro såvitt jag kan se och likaså på Epix egen hemsida. Så eventuellt kan ni hitta den på ert lokala bibliotek, om nu de lyckats få syn på den och de till äventyrs också köpt in den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>