The Adventures of Jodelle

The Adventures of Jodelle cover

Yeehaw!

Fantagraphics bjuder på en popkonst-klassiker i och med utgivningen av Guy Peellarts The Adventures of Jodelle; boken kom ut i våras men jag har inte haft tid att läsa den förrän nu. Inköpet var en ren chansning eftersom jag inte visste vad det var för en serie men den såg definitivt intressant ut och sen är jag ju rätt svag för 60-talsestetiken…

The Adventures of Jodelle är inte precis den mest handlingsfokuserade serien jag läst. Kejsar Augustus vill avsätta/avrätta prokonsulinnan eftersom hon vill införa sin egen socioekonomiska struktur på Rom och ber sin Fem-Spy-In-Chief att leta upp bevis. Hon i sin tur anlitar sin agent Jodelle och off it goes! En salig röra som framförs i en hiskelig fart tar vid, i en miljö som är det antika Rom sprinklat med bilar, kasinon, och allt annat modernt som man kan tänka sig.

Men som sagt är det inte manuset (skrivet av Pierre Bartier, om någon råkar vara intresserad) som lockar utan istället är det Peellaerts design som är dragplåstret. Extremt klara och starka/grälla färger i popkonstens palett med skärt, orange, knallgult med mera, och likaså extremt tjocka och böljande linjer. Själv ser jag inslag både från Yellow Submarine och Per Åhlin här, men de är alla samma tids barn så det är inte konstigt. Den återkommande massreproduktionen av figurer på seriesidorna minner om Warhol, och idén med att göra skräpkultur av finkultur (dvs en finkulturell konstnär som gör serier) är givetvis spegelbilden av Lichtensteins idéer, som tog skräpkultur och gjorde om den till finkultur*. Så nog är det här en bok som dryper av popkonst-influenser och som också bidrog till att definiera vad popkonst var/är alltid!

The Adventures of Jodelle - Kopior

Sen har vi förstås frågan om det här är en bra serie, och det är lite knepigare att svara på. Hade jag kul när jag läste den? Absolut, men det var inte för att den i normal mening var en bra serie utan på grund av att det var väldigt fascinerande att se på sidorna med deras energi och fundera på vad Peellaert tänkt sig att det skulle betyda. Så svaret är Ja om man är intresserad av att se udda serier gjorda från en helt annan utgångspunkt än de flesta andra eller om man är intresserad av modern konst, speciellt popkonst, men Nej om man är ute efter en serie där man sveps med av handlingen. Den medsvepning som förekommer här är 100% visuellt skapad, inte tu tal om annat :-)

Konsumentupplysningsmässigt är boken i rejält stort format och med ett alldeles utmärkt tryck+papper. Serien är inte så lång, cirka 70 sidor, men boken innehåller också en lång essä om Peellaert som är ungefär lika lång den och verkligt intressant. Jag blev sugen på att läsa hans andra kända serie, Pravda, som jag faktiskt när jag såg omslaget på kände igen, mycket mycket svagt, från när jag var mycket liten då jag antagligen sett den på en poster någonstans. Och hans TV-produktioner som verkligen utflippade ut och skulle nog vara intressanta att se. Bra, knappast, men intressanta.

Avslutningsvis en liten jämförelse med Jean-Claude Forests Barbarella som brukar nämnas samtidigt med Jodelle eftersom de båda var avsedda som serier för vuxna, har frisinnade kvinnliga huvudrollsinnehavare och dessutom utgivna på samma franska förlag med ett års mellanrum. Forest är mycket mer rotad i den vanliga serietraditionen så själv tycker jag att hans Barbarella är en tråkig serie; manuset är utan inspiration, teckningarna inte på något sätt speciella, och det enda nya med den är att hjältinnan är naken och har sex med diverse bifigurer. The Adventures of Jodelle är mycket mer fascinerande eftersom den bryter nya vägar och är verkligt nyskapande på ett mycket djupare plan. Och som sagt, den är rolig att bara bläddra i vilket inte är så dumt!

The Adventures of Jodelle - Splash

* Finkultur/skräpkultur använder jag på det sätt som de klassiskt brukar användas, så jag tycker inte nödvändigtvis att målningar är fint, serier är skräp, om nu någon skulle fått för sig det 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>