R Is for Rocket

R is for Rocket - Cover

R Is for Rocket är titeln på en novellsamling av sf-författaren Ray Bradbury. Bradbury skrev huvudsakligen noveller och den som inte läst honom förut borde omedelbart göra det för han har få likar när det gäller suggestiva noveller. Så, iväg och läs honom nu och sen kan ni komma tillbaka hit och läsa mer om Moto Hagios serieversioner av några av dem!

 

 

OK, recensions-dags.

Bradbury är populär hos serieskapare och det är inte så konstigt eftersom noveller är lockande att göra serieversioner av: De är ofta lagom långa och lagom okomplicerade (de är ofta extremt handlingsdrivna) så att en serie kan göras ganska enkelt och utan att kräva hundratals sidor. Nu råkar just Bradburys noveller vara av en annorlunda typ där stämningen (oftast) är viktigare än handlingen men eftersom de är så bra frestar de ändå.

De mest kända serierna baserade på Bradbury är de som EC gjorde på 50-talet, med tecknare som Wally Wood och Joe Orlando, och precis som alla EC-serier innehåller de kopiösa mängder text. Det gör att Bradburys berättelser faktiskt fungerar trots att de ofta inte är handlingsdrivna utan bygger mer på att frammana en känsla av någonting; nostalgi, skräck, obehag, kärlek. Men som serier betraktat är de sämre eftersom de lever så högt på Bradburys egna ord.

Därför var jag nyfiken på att läsa den här samlingen där Moto Hagio gett sig i kast med Bradbury. Hagio är liksom Bradbury excellent på att jobba med känslor snarare än handling, och de borde därför passa bra ihop.

Vilket de också visar sig göra. Till skillnad från EC använder sig Hagio här av teckningar för att suggerera läsaren till att uppleva de stämningar Bradbury vill. Ta en  novell som The Fog Horn: Två män på en ödslig fyr pratar om vad som kan hända här, vid världens ände, varpå den ena berättar att snart kommer någonting att hända, något som händer varje år. Mycket riktigt dyker en uråldrig dinosaurie upp, lockad av mistluren, och av okänd (men antydd) anledning förstör den fyren. Några år senare ses männen igen när fyren har återuppbyggts av kraftigare material.

R is for Rocket - The Fog Horn

Det är hela handling, men kraften ligger i hur den enkla historien framförs. En del av Bradburys ord finns kvar men Hagio bidrar också med teckningar som förstärker det hela, och tillsammans fungerar det långt bättre än ECs mer berömda försök.

Åtta serier allt som allt, där topparna enligt mig är The Fog Horn, The Lake och Come Into My Cellar, där den sista visar hur suveränt Bradbury kan ta en utsliten kliché om en invasion från yttre rymden som på intet sätt överraskar läsaren och ändå göra den genuint läskig. Sen kanske jag ändå föredrar att läsa Bradbury i originalformatet, men det här är ändå de bästa adaptionerna av hans verk till serieformatet jag läst. En liten brasklapp: För mig tog det ett tag att vänja mig vid de mycket japanska teckningarna eftersom jag är så inkörd på att Bradbury är en författare jag läste långt innan jag ens sett en japans serie. Men det gick över :-)

R is for Rocket - Come Into My Cellar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>