Söndagskul med Musse

Ja, jo,  rätt länge sedan senaste recension (en vecka ungefär) men jag har någonting att skylla på: Zelda – A Link Between Worlds dök  upp förra veckan och eftersom jag nu råkar tycka att Zelda – A Link to the Past är det bästa Zelda-spelet och ALBW är en direkt uppföljare till det spelet så har det för första gången på mycket länge blivit rejält med spelande istället för läsning. Men-men, nu är det recensionsdags för en serie jag klämt in mellan palatsutforskandet och bosstriderna :-)

Serien består av två rätt tjocka böcker som tillsammans innehåller alla Floyd Gottfredsons söndagssidor i färg med Musse Pigg från 30-talet, utgivet av Fantagraphics i böcker som matchar deras tidigare Musse-utgåva av Gottfredsons vardagsserie. Äkta klassiker med andra ord; Gottfredsons tidiga Musse-serier är tveklöst de bästa som gjorts med den lilla musen. Här är Musse precis lika energisk och påhittig som i de tidiga filmerna, och eftersom söndagssidorna oftast består av rena skämtsidor snarare än vardagsstripparnas äventyr påminner de än mer om en serieversion av just kortfilmerna.

Floyd Gottfredson - Teddi o Freddi o Kalle

Jo, Kalle hade en rätt funky färg ett tag (klicka för större bild)

Musse hittar på practical jokes blir utsatt för desamma (ibland riktigt elaka skämt), flörtar med Mimmi (som precis som Musse här har en underbart livlig personlighet), blir konfunderad över Långbens (eller hans föregångare Dippy Dawg som finns med i första halvan av de här serierna innan han byter namn till Goofy och får en intressantare personlighet) egensinniga logik, och försöker oftast utan resultat hålla styr på Teddi & Freddi (som när de dyker upp i serien är bland det roligaste i de här böckerna).

Allt tecknat med den schvung som Gottfredson uppvisade innan han tyvärr framåt 40-talet och än mer senare anpassade sig efter den förändring av Musse som också syntes i filmerna, dvs en Musse som ser mycket mindre rörlig ut och som har en trist småborgerlig mentalitet.

Så om man vill läsa genuint roliga serier med Musse är det de här två böckerna man ska skaffa (de finns i en trevlig box om man köper båda på samma gång). Det ska sägas att den andra bokens sista 100 sidor (av 280) innehåller senare alster av Gottfredson som exempel på hur serien utvecklades och de sidorna är väldigt mycket tråkigare, så om man bara vill läsa en bok ska man definitivt ta den första.

Floyd Gottfredson - Björn

Sen vill jag också slutligen säga att även om det här är förvånansvärt roligt (det är ändå 80 år gamla skämt som dessutom oftast är väldigt enkla; det är Gottfredsons touch med den charmiga stilen som gör att det fungerar) så är det dagsstrippens äventyr som gjort Gottfredson till en av de stora klassiska serieskaparna. Den versionen av Musse har allt som söndagssidorna har och mer därtill, med suveräna serier som Musse i främlingslegionen, Rörmokarligan med mera. Den serien är en som alla borde läsa, medan söndagssidorna mer är en trevlig underhållning för de som vill ha mer Gottfredson :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>