Pink

Pink - cover

Nu har jag läst en till serie av Kyoko ”Helter Skelter” Okazaki , och jodå, den var också en uppfriskande blandning av aparta inslag. Pink handlar om Yumi, en ung kvinna som arbetar på ett kontor dagtid, dvs när hon inte sjukanmäler sig för att hon inte har lust att jobba eller så, och som call girl nattetid, dvs när hon behöver pengar för att kunna lyxshoppa. Eller pengar för att mata sin fullvuxna krokodil Croc som hon har hemma i lägenheten, ett husdjur som är hennes enda riktiga kärlek i livet.

Sen blir hon ihop med Haru, en lika ung gigolo vars sugar mommy är Yumis styvmor, men som egentligen vill bli författare trots att han inte kan skriva för fem öre. Åtminstone inte innan han träffar sin musa/slavdrivare, Keiko, Yumis lillasyster som är den enda i hela historien som verkar någorlunda normal och inte känslomässigt rubbad.

Pink - Möte

Möte dagen efter första natten

Ja, och på den vägen är det; konstiga relationer åt alla håll och kanter och våldsamma känslor som ofta är en smula svårförståeliga men likafullt underhållande att läsa om. Trots att personerna resonerar på sätt som jag tycker är minst sagt helt uppåt väggarna knasigt kan jag ändå förstå dem; Okazaki är suverän på att göra dem levande, egenheterna till trots.

Det här låter kanske som en svartsynt historia och det är det verkligen också, men en sak som gör Okazakis serier bra är att de är en sån vild mix av olika saker. Som med svartsyntheten här: Att allt är rätt eländigt för huvudpersonen och att de är cyniska till max påverkar inte deras humör och teckningarnas glada uppsyn; om man bara öppnar boken och läser en sida här och där lär man nog snarast tro att det är en enkel och naiv komedi. Och det är också sant, förvisso, eftersom Pink samtidigt är sjaskig nutidsrealism, lättsinnig absurd komedi, och en tragedi.

Lika bra som Helter Skelter är Pink inte, därtill är den lite för lättviktig jämfört med den förras ursinniga raseri och energi. Men charmig är den, på sitt mycket personliga sätt, den här lilla svarta komedin om en ung kvinna, en ung man, deras kärlek, en ond styvmor, och en krokodil :-)

Pink - Natt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>