Tropic of the Sea

Tropic of the Sea - Omslag

Havet. Mysterier. En värld i förändring.

Det kunde vara en beskrivning av den utmärkta mangan Children of the Sea som jag skrivit om här flera gånger men det handlar istället om en annan japansk serie: Satoshi Kons Tropic of the Sea. Kon var mest känd som animeregissör med titlar som Perfect Blue och Paprika på sin meritlista, men i början av sin karriär gjorde han också en del serier och det är alltså en av dem som förlaget Vertical översatt.

Tropic of the Sea utspelar sig i ett litet kustsamhälle där huvudpersonen Yosukes familj i generationer varit ansvariga för att ta hand om en sjöjungfrus ägg: Enligt traditionen ska ägget lämnas på en ö när 60 år gått, varefter ett nytt ägg kommer lämnas på stranden efteråt. Som tack för hjälpen kommer havet vara givmilt mot fiskarna och de andra i samhället. Men Yosukes pappa tror inte på historien och hjälper istället ett modernt företag som vill kommersialisera området, med turism och annat. Yosuke själv tvivlar, men hans skröpliga farfar envisas med att ta sagan på allvar.

Det är en jämförelsevis kort historia, avslutad som den är på drygt 200 sidor, och Kon trycker kanske in lite för mycket i serien, med myter, kamp mot kommersialisering/miljöförstöring, Yosukes familjedrama, med mera. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att det här var Kons första riktiga serie, och Kon skriver själv i ett efterord att när han nu läser serien skäms han fruktansvärt över hur dålig den är och hur stressad han kände sig när han gjorde den.

Men han är mer kritisk än vad jag är. Det är en serie med brister, utan tvekan, men den lyckas samtidigt här och där med att vara visuellt suggestiv så det förslår; att Kon senare skulle göra sig ett namn inom film/TV-branschen innan sin tidiga död 2010 är inte förvånande. Själva teckningarna är inte mer än bruksvara i sin tydliga imitation av Katsuhiro Otomo; det som är lyckat är designen och hur han växlar perspektiv, som i den här scenen där Yosuke just tappat sin ficklampa i vattnet ute på en nattlig roddtur:

Tropic of the Sea - Natt 1

 

Tropic of the Sea - Natt 2

 

Tropic of the Sea - Natt 3

Allt som allt är det en serie som är mer intressant för Satoshi Kons skull snarare än som serie, men den har sina poänger. Vänta er bara inte någonting lika fullödigt som tidigare nämnda Children of the Sea eller för den delen Kons animerade verk, utan en rätt klichéartad historia som ibland glimrar till :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>