Locke & Key

Locke & Key - Alpha 1 cover

Skräck, anyone?

Locke & Key började publiceras för drygt fem år sedan och nu, ett drygt 30-tal tidningar senare, är äventyret över. Jag läste alla tidningarna nu i veckan; jag visste om att serien fanns men blev sugen på den först nu när jag såg att den var avslutad och var sådär lagom mysigt lång 😉

Så, serieskaparna först: Gabriel Rodriguez har ritat vartenda nummer av serien och han har gjort det bra. När det krävts kusligheter har han varit ryslig; när det varit mer action av typen gigantiska monster pucklar på varandra (inte så ofta, men det har hänt) så har de sett mäktigt ut, precis som det ska; när manuset ibland gjort oväntade utvikningar som krävt teckningar som sett ut som klassiska krigsserier så har det också fungerat. Rodriguez är helt enkelt väldigt kompetent i sin egentligt rätt alldagliga icke-spektakulära lite kantiga stil, och han kan dessutom ändra stil radikalt när det behövs.

Joe Hills manus är kanske inte så originellt i de stora dragen, med ett hemsökt hus i New England och en historia med rötter århundraden tillbaka, tillsammans med en ödesdiger sommar för ungefär 20 år sedan då några ungdomar gick för långt när de fick tillgång till lite äkta magiska nycklar. Men det är helt OK så länge som karaktärer och miljöer har den rätta känslan, och det har de här. De tre huvudpersonerna, syskonen Locke, är lyckade i all sin klichéiga prakt (en småkille, en tonårstjej som inte passar in i skolan, en lite bufflig tonårskille) och faktiskt utvecklas de under seriens gång, där framförallt storebror Tyler växer rejält som person.

Och kanske är det lite typiskt att det är just Tyler med sina grava fadersproblem som allteftersom känns som den riktiga huvudpersonen. Typiskt eftersom författaren  Joe Hill också haft det lite knepigt med relationerna till sin far; om man är barn till Stephen King och ger sig på att skriva skräck kan det ju bli lite pressande, så att säga 😉

Men hittills har jag inte sagt vad serien egentligen handlar om, dags för det!

Locke & Key - Shadows

Allt i Locke & Key cirklar runt några magiska nycklar, där varje nyckel har en egen unik kraft. Som exempelvis en nyckel som när den används öppnar vilken dörr som helst i hela världen så att man kan gå genom den för att färdas till platsen, eller en nyckel som när man går igenom en dörr som öppnats med den omedelbart faller i koma medan ens själ kan färdas fritt vart den vill. Eller Omega-nyckeln, den nyckel som seriens bad guy vill hitta mer än någonting annat för att med dess hjälp kunna…ja, vad? Det är en av hemligheterna som inte avslöjas förrän sent i serien.

Så viktiga är nycklarna för handlingen att seriens kvalité för min del varierade med hur intressanta nycklarna var. Serien är bra i sig, ett gott skräckhantverk, men när den lyfter är det för att någon ovanligt intressant nyckel dyker upp, och när den blir lite tråkigare är det av samma orsak. En del känns rätt fantasilösa, som nyckeln som gör den som använder den till en gigant, även om presentationen av nyckeln och dess kraft görs bra; problemet är att det ibland känns alltför mycket som om Hill hittar på nycklar för att en viss specifik kraft passar bra in i handlingen just då, medan de mer lyckade nycklarna är mer spännande när syskonen tillsammans med läsaren försöker lista ut vad de egentligen gör.

Så summa summarum skulle jag klassa Locke & Key som en klart lyckad serie, med framförallt vissa mycket lyckade detaljer som nycklarna och också huvudpersonerna. Den sista tidningen kom ut i december, den sista samlingen för en knapp månad sen, men jag känner mig rätt säker på att om man inte har något emot att vänta så dyker det säkert upp en omnibus-samling med hela serien vad det lider; omfånget är precis rätt för en sådan :-)

Locke & Key - ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>