41 månader sen sist, nummer 41 i ordningen: NAFS(k)uriren

NAFS(k)uriren 41 - omslag

Skiss av Carl Barks, tusch av Joakim Gunnarsson 

En blänkare bara, mest för att jag blev rätt paff när den damp ner i brevlådan här i veckan: det 41:a numret av NAFS(k)uriren, ankistförbundet NAFS(k):s medlemstidning, dök upp, hela 41 månader sen det senaste numret. Nyhetsbladet Kvacket har dykt upp med jämna mellanrum men den mer påkostade tidningen kändes tyvärr som om den gett upp andan. Men lyckligtvis var det fel!

För den som inte läst NAFS(k)urinen tidigare är det alltså en medlemstidning som avhandlar diverse saker med Disney-anknytning. Mestadels om serier, men även annat, som i det här numret där det bl a finns en artikel om Disney-animatören John Lounsbery. Med sina 40 svartvita sidor i A5-format är tidningen sig lik; internet och andra modernare påfund har inte påverkat den alls (well, jämfört med de första numren från 70-talet så är trycket mycket bättre, men den förbättringen skedde å andra sidan för åtminstone 30 år sedan…), utan den jobbar på i sin egen gammalmodiga stil.

Och jag gillar det, det var en väldigt trevlig överraskning att se ett nytt nummer. Den känns precis som jag vill att en medlemstidning ska vara: Mysig att läsa, tillgänglig för även inte helt fanatiska medlemmar, och inte minst viktigt med en layout och utförande som är enkel, bra och tydlig utan att vara avskräckande för de medlemmar som eventuellt vill skriva någonting för dem. Den är kort sagt inkluderande istället för exkluderande, IMHO, någonting som alltför många medlemstidningar missar.

Sen är det givetvis så att i en så pass liten förening är det några eldsjälar som drar ett tungt lass och skriver/redigerar det mesta, och att det såklart ibland kan dyka upp saker som är lite svårförståeliga om man inte varit med i föreningen ett tag, men det är sällsynt. Över lag är det en lyckad blandning av lite högre pretentioner och mer avslappnat material som presenteras, IMHO, och det är inte för inte som NAFS(k)uriren är den enda papperstidningen om serier som jag alltid läser och prenumererar på.

Bäst i numret: Joakim Gunnarssons text om vad han hittat i det material han köpte in från Barks dödsbo, och Johan Andreassons mycket snygga Kalle-teckning på baksidan.

Medlemmar i NAFS(k) har redan fått tidningen, medan andra får klara sig utan; det går säkert bra det med, men man missar en mysig stund :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>