Last of the Sandwalkers

Last of the Sandwalkers - cover

För 17 år sedan dök en underlig liten serie upp: Clan Apis, en fem delar lång mini-serie om ett bi upp. Skriven och tecknad av Jay Hosler, professor i entomologi, var serien ett smärre underverk med sin underhållande, undervisande (det finns mycket kunskap om bin att hämta här) men framförallt gripande handling. Vetenskapligt korrekt (dvs, bortsett från att insekterna kan prata och tänka) lyckades Hosler berätta historien om Nyukis liv, från dess början som nykläckt till dess slut på ett sätt som charmade kritiker och läsare; ta till exempel det faktum att av 33 läsar-recensioner på Amazon av boken har varenda en gett Clan Apis högsta betyg, 5 stjärnor.

Sen har det varit rätt tyst från Hosler. Han gav ut en till bok några år senare, The Sandwalk Adventures, om Charles Darwin där Darwin konverserar med diverse små kryp om livet och evolutionen; en trevlig bok men inte i närheten av lika bra som Clan Apis.

Men i år kom det så en bok till, en tjock rackare med namnet Last of the Sandwalkers (namnet till trots har den inget att göra med The Sandwalk Adventures). Här är det insekter i huvudrollen igen, den här gången en grupp skalbaggar under ledning av Lucy som är säker på att det måste finnas en större värld utanför den som hon dittills känt till, och som därför ger sig ut på en upptäcktsfärd. De andra som följer med är hennes närmaste som litar helt på att hon vet vad hon gör. Förutom professor Owen då, som bara följer med eftersom han som högsta höns inom den akademiska världen känner sig tvungen att närvara trots att han tror att Lucys teorier är skräp.

Last of the Sandwalkers - Owen

Med andra ord är det mer fantasi och lite mindre fakta den här gången, med en skalbaggecivilisation som inbegriper robotar, elektronik, politik och religion. Men bortsett från dessa fantasifulla inslag är givetvis allting som nämns om hur insekter fungerar och vad de kan göra korrekt, och nog är de fascinerande, alla besynnerliga insekter med deras underfundiga sätt att leva på. Att Hosler själv älskar dem och så innerligt gärna vill visa upp dem i all deras prakt märks hur tydligt som helst, och hans känslor är smittsamma.

Att sen boken inkluderar både fotnoter som går igenom de verkliga förebilderna på det vi ser på seriesidan och en fullständig referenslista à la vetenskapliga uppsatser, för den som verkligen vill gräva ner sig i insektskunskap, känns helt självklart med tanke på hur noggrann Hosler är med att vara vetenskapligt korrekt, men det gör aldrig läsningen det minsta tråkig :-)

Last of the Sandwalkers - Flyg

Rolig är den, Last of the Sandwalkers, och nog har den ett känslosamt hjärta i Lucys knepiga familjerelationer, men lika anslående som Clan Apis blir den aldrig. Historien är lite för spretig och där Clan Apis aldrig ville mer än att skildra ett fascinerande liv finns det här mer ”vanlig” handling, som Owens försök att hindra Lucys upptäckter. Med andra ord känns boken mer vanlig, även om det inte är så många serier som förmår blanda naturvetenskap och underhållning lika förtjänstfullt som den här.

Slutorden blir alltså att läs gärna Last of the Sandwalkers, det är bra underhållning, men försök gärna leta upp Clan Apis för den är ett mästerverk!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>