Rosalie Lightning

Rosalie Lightning - cover

En varning: Om ni inte vill läsa ledsamma berättelser så hoppa för allt i världen över Rosalie Lightning, för det var länge sedan jag läste någonting ens i närheten av lika sorgligt. Men jag rekommenderar att ni ger er i kast med Tom Harts självbiografiska berättelse för det här är en riktigt bra serie, en svart med ändå hoppfull bok.

Rosalie Lightning är namnet på Tom Hart och Leela Cormans förstfödda dotter, en dotter som strax före sin födelsedag utan förvarning dog. Boken är Harts skildring av hans känslor och av hans liv veckorna efter dråpslaget; under dessa dagar skriver och tecknar han alla sina känslor, utan filter, och det är dessa anteckningar och sketcher som han sedan använt för att berätta historien.

Vi får följa hans tankar, hans minnen av Rosalie, familjens stretande trots sin relativa fattigdom att klara sig efter att ha flyttat från New York där de långsamt maldes ner till Florida där de trots pengabrist lever de lyckligaste dagarna i Harts liv, ända tills efter några få månader katastrofen sker.

Hart använder flera olika teckningsstilar boken igenom, men framförallt är det två: En rundare, med slutna och harmoniska linjer, som oftast används under återblickarna, och en öppnare, mer sårig, för ”nutid”. Men även andra stilar syns till; Harts tankar går ofta till olika konstverk som påverkat honom och familjen, som exempelvis de återkommande referenserna till Miyazaki-filmer som Rosalie ofta tittade på, som här, den första sidan i boken:

Rosalie Lightning - Totoro

Ekollonen återkommer gång på gång i boken, som när Rosalie hittar några på marken och säger ”Dideo atune” (senare identifierat av föräldrarna som ”Totoro acorn”) eller när Hart ser några på marken, efter Rosalies död.

Andra konstverk som dyker upp är ECs skräckserier, Buster Keaton, Metaphrogs serier om Louis, med mera. Hart refererar inte till dem för att göra medvetna jämförelser, men han kan inte låta bli att bli påmind om vad som hänt när han ser dem, som den öppna grop en person ska begravas levande i i en EC-serie: Hart känner att han själv står där, på randen till avgrunden.

Rosalie Lightning - EC

Det är en rå skildring av en förälders förtvivlan som Hart presenterar. Inga skyddsnät, inget filosoferande efter att den initiala känslostormen lagt sig, bara en fruktansvärt rättfram berättelse från en en förälder som förlorat sitt barn. Det känns konstigt att skriva men det är oerhört imponerande och modigt av Hart att blottlägga sig som han gör här, utan gard, och utan att det känns som om boken är skriven för att Hart ska kunna genomgå katharsis; boken finns för att Hart måste skriva den, för att han vill berätta för världen om Rosalie Lightning, hans älskade, även om det plågar honom att göra det.

Det är svårt att recensera Rosalie Lightning på ett vanligt sätt eftersom den inte har en handling i vanlig bemärkelse, och eftersom den i så hög grad lever på hur effektivt den frammanar känslor. Jag är inte riktigt säker på hur bra den är från ett mer formellt perspektiv; jag har läst en hel del av Hart förut och jag har nog alltid tyckt att han är bra serieskapare men utan den där riktigt topptalangen. Men en sak är jag helt säker på: Som en skildring för att få läsaren att känna åtminstone något av vad Hart gjorde är den extremt framgångsrik som en scen i slutet, med en tre-årig flicka, som bokstavligen fick tårarna att rinna stritt.

Det har bara gått en dryg månad av år 2016 men jag känner mig synnerligen säker på att Rosalie Lightning kommer att bli den mest omskrivna av årets serier i den engelsktalande världen, och att den kommer få många priser är självklart. Och, och det är inte alltid jag kan säga det, den kommer att ha förtjänat det.

Rosalie Lightning - house shopping

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>