Frank Miller har åtminstone fått upp farten: Xerxes

Xerxes - The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander 005 - cover

För några månader sedan skrev jagom Frank Millers nya serie Xerxes – The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexandersom då börjat komma ut. Och nu, tre månader senare, är serien faktiskt avslutad i och med att den femte delen kommit ut, och med tanke på hur extremt försenade Millers serier tenderat att varit de senaste åren/decennierna så är ett litet Halleluja på sin plats.

Men det är ett litet ett, för serien är ärligt talat inget vidare. Efter att ha läst de två första delarna var jag försiktigt positiv, där det jag gillade var just det faktum att Miller börjat göra serier själv igen och att hans skildring av Aten var rätt intressant som kontrast mot hur Sparta framställdes i hans 300.

De tre följande delarna är däremot alldeles för lösa i konturerna för att jag ska gilla dem. Här får vi följa Daris och hans efterföljare Xerxes och Darius III och hur det persiska riket till sist går under i striderna mot Alexander. Extremt komprimerat, med tanke på hur mycket historia som ska behandlas på ganska få sidor, men samtidigt lika extremt okomprimerat där de allra flesta sidorna enbart består av textlösa strider där jag inte vet vilka som är vilka eller varför de slåss:

Xerxes - The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander - fight1

Kort sagt är serien i princip en enda lång rad av krigsscener som Miller gillar att teckna. Vad gäller historien får man läsa på själv om man ska ha en chans att förstå någonting, och det är iofs intressant men jag skulle nog gärna sett att jag kunnat läsa serien utan att ständigt avbryta den för att kolla i Wikipedia vilken Darius det var nu och vad #&/%%&€ som pågår 😉

Jag är inte helt främmande för Millers mycket säregna teckningar men här räcker de inte ens tillnärmelsevis till för att göra serien värd att läsa (och Alex Sinclairs färger gör sitt till för att gör det värre). Så jag får nöja mig med att stilla hoppas att nu när Miller fått rätsida på sitt liv igen efter flera svåra år så kanske han har tid att inte bara teckna utan också skriva någonting rejält!

Kan köpas hos bl.a.:

  • Xerxes(Adlibris, utkommer 2019)

2 reaktion på “Frank Miller har åtminstone fått upp farten: Xerxes

  1. Enig Simon, liten besvikelse detta….. men mtp Millers alster i det sista, så ser det ju i alla fall lovande ut!

    Historian är ju ganska så meningslös…. icke engagerande….. och jämfört med 300 så är ju kvaliteten som natt och dag.

    Men….kul att formkurvan pekar åt rätt håll!

  2. Visst är det kul? Jag är faktiskt nyfiken på riktigt vad Miller kommer göra härnäst, och hoppas på att han satsar på någonting nytt eller åtminstone någonting inte alltför söndertjatat. M a o, helst helt ny serie, ingen mer Sin City, men Dark Knight IV (som också är utlovad) helt skapad av Miller istället för III som i princip var Azzarellos kan jag acceptera 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>